Sådan vælger du den helt rette medieafspiller

Med en medie-streamer eller netværks-medieafspiller kan du afspille film og tv-serier fra internettet eller pc'en direkte på dit fladskærms-tv. Få her svar på hvilken, der passer bedst til dit formål.

Sådan vælger du den helt rette medieafspiller

Et moderne tv begrænser dig ikke til den sendeflade, som kabel-, satellit- eller de konventionelle tv-selskaber leverer. 

Med et tv, der er koblet til internettet og hjemmenetværket, er der fuld adgang til alverdens film, tv-serier, musik og anden indhold både fra andre enheder på det lokale netværk og fra betalte såvel som gratis webtjenester såsom YouTube og Netflix.

Men hvad nu hvis dit nuværende tv ikke har noget netværksstik eller ikke understøtter dine foretrukne kilder til underholdning? I det tilfælde bliver det relevant at overveje en netværks-medieafspiller eller medie-streamer.

Medie-streamere varierer en hel del med hensyn til både funktioner og understøttet indhold, men de fleste gør det muligt at afspille medieindhold fra kilder på det lokale netværk eller internettet på et HD-tv.

En medie-streamer sluttes til netværket, hvor den henter indhold, omformaterer indholdet efter behov og sender det videre til dit tv via et HDMI-kabel eller som et komponent- eller komposit-videosignal.

En god medie-streamer kan være guld værd for folk, der gerne vil droppe kabel- eller satellit-tv uden at undvære alle tv-programmerne.

Man kan dog stadig ende med at skulle betale for indhold enten i kraft af abonnement på tjenester såsom Netflix og HBO Nordic eller ved at købe eller leje individuelle tv-programmer fra TV 2 Play eller Viaplay.

Men det er sandsynligvis billigere, og i hvert fald kommer man kun til at betale for det indhold, man selv vælger at betale for.

Hvad får du med en medie-streamer?

Medie-streamere koster gerne mellem et og to tusind kroner.

Priserne varierer alt efter funktioner såsom understøttelse af HD, indbygget lagerplads, understøttelse af kablet netværk og forbindelsestyper.

De fleste streamere inkluderer en lille fjernbetjening, en strømforsyning og måske et komposit-videokabel, så de kan tilsluttes analoge fjernsyn. Ofte medfølger der ikke et HDMI-kabel, selv om medie-streameren understøtter HDMI.

De dyrere apparater har gerne flere avancerede funktioner. For eksempel er der på bagsiden af fjernbetjeningen til Boxee Box et QWERTY-tastatur, hvilket er ret nyttigt, hvis man vil bruge den indbyggede browser til at surfe på nettet på sit fladskærms-tv.

Den slags kan kun lade sig gøre på de færreste medie-streamere.

Før du køber, bør du sikre dig, at din bredbåndshastighed er hurtig nok.

For eksempel anbefaler nogle streamingtjenester en bredbåndsforbindelse på minimum 3,5 megabit pr. sekund til streaming af HD-indhold.

Du bør også overveje hastigheden i dit hjemmenetværk. Selv om mange medie-streamere understøtter Wi-Fi, er det ikke altid ideelt til streaming af medieindhold, især ikke i et område med mange tilstødende trådløse netværk.

Derfor anbefaler vi på det kraftigste i forbindelse med streaming, at man forbinder sine apparater i et kablet netværk, det være sig ethernet, powerline (HomePlug AV) eller coaxial (MoCA). Det er hverken dyrt eller svært at opsætte et kablet netværk, og det giver en meget bedre streaming-oplevelse.

Skal du streame eller downloade?

Dine overvejelser bør starte med en beslutning om, hvilke kilder til medieindhold og hvilke tjenester du er ude efter, og om du regner med at downloade eller streame indholdet.

Med streaming-tjenester kan du begynde at se eksempelvis en film omgående, hvis du har en nogenlunde bredbåndsforbindelse og et godt hjemmenetværk.

YouBio, HBO Nordic, TV 2 Play, YouTube er eksempler på tjenester, der streamer indhold "on demand" over internettet.

Mens YouTube er gratis og tilbyder overvejende kortere videoklip af en lettere kaliber, koster det typisk at benytte de andre tjenester og tilgå et større udvalg af kommercielle film og tv-serier.

Typer af medie-streamere

Ordet medie-streamer er blevet brugt til at betegne en bred vifte af produkter, der kan forbindes til et hjemmenetværk og et tv. Her får du et overblik over nogle af de mest almindelige typer på markedet i dag.

Streaming af indhold fra særlige kilder: Visse medie-streamere er designet til primært at blive brugt til specifikke indholdskilder.

Hvis man for eksempel har investeret stort i musik og videoer fra iTunes, bør man seriøst overveje Apple TV, da det er den letteste og bedste måde at få iTunes-indhold streamet til et tv fra en Mac, en Windows-pc, en iPad eller fra iCloud.

Googles Nexus Q gør det samme for indhold fra Google Play. (Eller det vil den i hvert fald potentielt gøre: Google har udskudt lanceringen af Nexus Q efter dårlige anmeldelser forud for den oprindelige lanceringsdato.)

Typisk er det sådan, at medie-streamere fra selskaber, der selv sælger indhold, begrænser adgangen til en bred vifte af andre kilder til webbaseret indhold. For eksempel understøtter Apple TV Netflix, YouTube, Vimeo og Flickr.

Udvalget er begrænset, og der findes vældig mange video-websteder og -tjenester, som Apple TV ikke giver adgang til.

Streaming af lokalt indhold

Med nogle produkter er det muligt at streame indhold via det lokale netværk såvel som fra internettet.

Medie-streamere såsom Western Digitals WDTV Live Hub understøtter DLNA-certificerede computer og netværksharddiske (DLNA star for Digital Living Network Alliance.) 

Alle pc'er med Windows 7 er DLNA-certificerede, så en DLNA-certificeret medie-streamer kan streame indhold fra enhver Windows 7-pc på det lokale netværk.

Det er også muligt at oprette en DLNA-server på en Mac ved hjælp af tredjepartssoftware.

Hvis man har brug for at streame lokalt indhold, skal man dog være opmærksom på, hvilke formater medie-streameren understøtter. Selvom den har adgang til indholdet, vil den ikke være i stand til at afspille det, hvis det er i filformater, den ikke understøtter.

Gå efter disse funktioner

Ud over understøttelse af netop de streaming-tjenester, du regner med at bruge, er der andre specifikationer, du bør gå efter, når du overvejer, hvilken medie-streamer du skal købe.

Understøttelse af HD: Hvis du har et 1080p HD-tv, bør du gå efter en medie-streamer med et output i 1080p. Eksempelvis understøtter Apple TV 2 blot 720p, mens Apple TV 3 virker med 1080p.

Kablet eller trådløst netværk: Som tidligere nævnt anbefaler vi på det kraftigste at købe en medie-streamer, der kan forbindes til dit lokale netværk med kabel. Visse billigere medie-streamere understøtter kun Wi-Fi.

Hvis du er nødt til at nøjes med en trådløs forbindelse, så sørg i det mindste for, at det er 802.11n Wi-Fi, gerne dual-band 802.11n (hvor din router kan udnytte 2,4 GHz- og 5 GHz-frekvensbåndet samtidigt) og find en medie-streamer, der understøtter 5 GHz.

De fleste 802.11n-netværk anvender 2,4 GHz, fordi det er det frekvensbånd, de fleste ældre trådløse enheder bruger. Men medie-streaming fungerer ikke så godt i 2,4 GHz-frekvensbåndet, fordi interferens fra andre netværk i nærheden kan resultere i hakkende afspilning eller betyde, at afspilningen helt går i stå. Der er mindre interferens i 5 GHz-frekvensbåndet, fordi det er langt mindre brugt og samtidig giver en højere båndbredde.

USB-porte og indbygget lagerplads: Hvis du vil kunne afspille lokalt medieindhold uden at skulle sende det igennem det lokale netværk, så find en medie-streamer med USB-porte og/eller sin egen interne lagerplads.

På den måde kan du lægge dit indhold på et USB-drev eller en USB-nøgle eller på streamerens interne lager, så indholdet ikke først skal hentes over netværket, før det streames til dit tv.

WDTV Live Hub er en medie-streamer med både USB-porte og indbygget harddisk. Ligesom med indhold på en DLNA-server skal man dog også her sikre sig, at medie-streameren understøtter de rette filformater.

Gode råd til indkøb

For at undgå at købe noget, du ikke har brug for, så start med at undersøge, om nogle af de eksisterende komponenter i din hjemmebiograf i forvejen understøtter medie-streaming.

Selvom dit tv ikke har netværksadgang, så har mange aktuelle Blu-ray-afspillere og konsoller indbygget understøttelse af tjenester såsom Netflix og YouTube.

Vær også opmærksom på, hvad kommercielle tjenester koster, og hvilke begrænsninger de forskellige licenser har.

Netflix og mange andre tjenester er ikke gratis. Desuden er mange af de nævnte tjenester slet ikke tilgængelige i mange lande såsom Danmark.

Amazon og andre on demand-tjenester kan se, hvor din forespørgsel om indhold kommer fra geografisk. Den er baseret på din netværksforbindelses IP-adresse.

Det kan dog omgås. Og du kan læse mere om den finte her.

Oversat af Thomas Bøndergaard




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering