Læs også:
Så digitalt inkompetente er offentlige chefer
Det er ikke noget nyt, at der alle steder er fokus på at optimere it-driften - og dermed spare store summer.
Danske kommuner mærker også de økonomiske krav og teknologiske landevindinger som cloud og virtualisering. Men hvor godt de tilpasser sig til den økonomiske og teknologiske nutid, er der til gengæld ikke noget samlet overblik over.
Det fortæller Kommunernes Landsforening (KL) til Computerworld.
"Vi har ikke en stor analyse af det kommunale it-marked, der siger noget om, hvor godt vi gør det, eller hvorvidt vi kunne gøre det bedre," fortæller konsulent Michael Hald fra KL's kontor for digitalisering og borgerbetjening.
"Det sidste er der selvfølgelig altid potentiale for, men jeg tror ikke, det står lige så slemt til som det gjorde i den analyse, staten lavede for nogle år siden, og som førte til oprettelse af Statens IT," fortsætter KL-konsulenten.
Driftsfællesskaber kunne være en idé
På den københavnske nordvestegn har Egedal Kommune sammen med Ballerup og Furesø besluttet sig for at indgå i et driftsfælleskab fra 2014.
Det skal skabe økonomiske besparelser i hver kommune på forventeligt to millioner kroner samt en øget professionalisering af it-driften.
KL fortæller, at den lille Samsø-kommune driftes i Aarhus, mens Høje Taastrup køber sig ind hos en ekstern leverandør - KMD i dette tilfælde.
Den udvikling hilser KL velkommen.
"Om data har det bedst og billigst ved at være 98 steder er nok tvivlsomt, men de fleste kommunale data findes i de centrale systemer (KMD), og mange af de øvrige spiller sammen med data i KMD," forklarer KL-konsulent Michael Hald.
"Men den analyse, der fortæller, hvordan det ideelt burde/kunne være, er ikke lavet endnu. Men jeg håber, den kommer, så vi ved, om det er den optimale måde, vi driver it på i kommunerne, eller det kunne gøres bedre og/eller billigere," udtaler han.
KL har ellers tidligere været meget aktiv omkring at forsøge sig med at få driftet kommunernes data i cloud-løsninger.
Den slags initiativer er dog stillet lidt i bero, efter sidste års udtalelse fra Datatilsynet omkring Odense Kommunes brug af Google Apps, selvom Datatilsynet i Norge siden har sagt god for anvendelsen af Google Apps i norsk kommune.
"Datatilsynet er ikke begejstrede for følsomme data i en cloud, og der er også EU-regler om privacy, der spiller ind. Der er nogle overvejelser om noget fællesnordisk offentlig cloud til den offentlige sektor, men så vidt jeg ved, er det ikke længere end overvejelser. Datareglerne ligner hinanden, så det kunne være en ide," siger Michael Hald.
KL har tidligere selv forsøgt sig med et system til køreprøve-bookingsystem i skyen, men også her røg foreningen i kløerne på Datatilsynet, som sendte systemet tilbage på NNIT's servere.
Læs også: