Artikel top billede

Sådan vinder Linux-folket it-chefens hjerne

Hvis vi vil have vækst i virksomhederne, skal vi bruge hjernecellerne på udvikling. Det hjælper ikke at spare. Her kommer Linux-verdenen på banen med en stribe interessante produkter.

Læs også:
Ubuntu-stifter i København: Din telefon skal være en tynd klient

Sådan går Linux-folket til topmøde i Danmark

Ubuntu Enterprise Summit: I 1979 brugte verdens it-afdelinger en tredjedel af budgettet på udvikling og to tredjedele på vedligeholdelse.

Sådan er det langt fra i dag.

Nu går der cirka ti procent til udvikling, mens langt hovedparten af pengene bliver brugt til vedligeholdelse af de eksisterende systemer.

Den tendens ser Chris Ingle, der er analytiker i IDC, som et faresignal for vækst, og hans analyse lyder: Hvis vi vil have vækst via it, skal der kanaliseres flere penge ind i udvikling.

"Vi kan ikke blive ved med at spare os ud af krisen," sagde han til tilhørerne, da han holdt sin keynote på Ubuntu Enterprise Summit, en konference der netop er løbet af stablen i København.

Han pegede på outsourcing som et eksempel på spare-lysten i it-butikken.

Og IDC's tal er ret skræmmende, hvis man bor i den del af verden, som betragter sig selv som frontløber indenfor it.

"Kina overhaler i år Japan som det næststørste it-marked. Rusland er på vej til at blive det største marked i Europa, og Sydamerika har også enorm fart på, et eksempel på det er Brasilien."

Hurtig, billig og fleksibel

Den stigende konkurrence er blandt andet et argument for at skubbe gang i it-udvikling, men fordi pengene ikke sidder særlig løst, er der nogle kriterier, der skal være opfyldt.

"Udvikling skal være enkel, fleksibel, intelligent og så må den ikke være forbundet med store udgifter," fortsætter han.

Og her mener Chris Ingle, at open source/Linux-produkterne passer godt ind.

"De opfylder basiskravene til at knibe sig ind i it-afdelinger med ellers flade budgetter," forklarer han.

Han peger på Big Data, eller håndtering af store datamængder som et potentielt vækstområde.

Et eksempel på den pointe er foto-delingstjenesten Instagram, der har taget verden med storm.

Inden firmaet blev solgt til Facebook for en milliard dollar, sad der blot to personer i it-afdelingen, og de håndterede teknologien, der er baseret på Linux-distributionen Ubuntu og de tilhørende cloud-tjenester.

Samtidig har Instagrams virksomhedsmodel en indbygget bagdør.

Hvis tjenesten ikke var blevet en succes, så havde det været nemt at lukke den ned igen. Der er ingen server-park, ingen software-licenser eller lignende hængepartier.

Et klik på sluk-knappen hos cloud-udbyderen ville være nok til at lukke butikken.

De smarte indbyggede systemer

Et andet område, som Chris Ingle peger på som attraktivt for Linux-folket, ligger i den modsatte ende af de verdensomspændende cloud-løsninger.

Det handler om embeddede systemer, altså mini-systemer eksempelvis i et tv, køleskab eller anden elektronik.

"I 2020 vil der være 30 millirader enheder med embeddede systemer. Og her står Linux-folket også med et attraktivt produkt for erhvervslivet," lød det fra den tæt byggede englænder.

Pas på myterne om Linux

Han delte dog også en advarsel ud i forbindelse med de myter, der ofte møder Linux.

"Linux-folket har et omdømme som værende meget innovative, det er ikke nødvendigvis sandheden. Mange af de Linux-produkter man ser, minder til forveksling om andre kommercielle produkter."

Han vurderer dog, at den åbne udviklingsform har stort potentiale, fordi der kan handles meget hurtigt, af mange personer og på konkrete problemstillinger.

"Linux forbindes også ofte med at være gratis. Det er det ikke," lød det andet bud, som blev efterfulgt af en lille opsang til de meget optimistiske:

"Det er langt fra tilfældet, at der kommer åben kode indenfor alle områder. Der skal være et behov i virksomhederne," lød analysen fra Chris Ingle.

Læs også:
Ubuntu-stifter i København: Din telefon skal være en tynd klient

Sådan går Linux-folket til topmøde i Danmark




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering