Musikbranchen har klaget over nedgang i indtjeningen efter internettets ankomst. Men faktisk skal den branche ikke klynke højest.
En aktuel europæisk analyse viser, at den gamle pladebranche nu henter 30 procent af sin globale indtjening via digitale kanaler. Det er væsentlig mere end andre brancher.
Andre indholdsbrancher bakser med at ramme samme indtjening fra den digitale distribution. Film- og video-branchen kan kun prale med at hente seks procent af sin globale indtjening fra det digitale marked. Det samme er cirka niveauet i bog-, magasin- og bogbranchen. Det konkluderer EU-kommissionens analyse-organ Joint Research Centre (JRC).
Den langsomme digitale vækst skal ses i forhold til, at forbrugerne bruger flere og flere penge på digitale varer. Ifølge samme rapport er det globale forbrug af digitale medieprodukter tredoblet fra 2006 til 2010.
Fjern geoblokeringer
Indholdsindustrien er et vigtigt vækstområde i Europe, som EU derfor gerne vil skabe optimale forhold for.
"Medie- og indholdsbrancherne er innovative og er både socialt og økonomisk vigtige for Europa. Det er vigtigt at reagere på de ændringer, som digitaliseringen og globaliseringen bringer, for de medfører nye forretningsmodeller, som kan gøre udfordringer til muligheder. Rapporten giver både branchen og lovgiverne værdifuld indsigt, så vi sammen kan skabe de rigtige forhold," udtaler Máire Geoghegan-Quinn, kommissær for udvikling, innovation og videnskab.
Kommissionen ser det blandt andet som altafgørende, at indholdsbranchen får mulighed for at skubbe musik, bøger og film på tværs af grænser - uden de historiske geografiske opdelinger af rettigheder - hvis branchen skal vokse og tjene penge i et digitalt marked.
Kommissionen har fået lavet en undersøgelse om den digitale markedsplads. Rapporten, "The Media and Content Industries. A Quantitative Overview", kan ses på deres hjemmeside og handler blandt andet om forbrug, prisfastsættelse og distribution i den kreative branche.