Læs også:
Danskere uden computer-evner er de nye hjemløse
Nu begynder den offentlige jagt på it-svage danskere
Otte milliarder kroner.
Så meget forventer teleselskabet Telenor, at Danmark kan spare på udrulning af telemedicinske løsninger alene til landets ældre borgere.
Beregningen kommer på baggrund af en rapport, som Boston Consulting Group har udarbejdet for teleselskabet.
Det otte milliarder kroner store potentiale er mere præcis udregnet med baggrund i europæiske forsøg - primært norske - med telemedicin, hvorefter Telenor har tilpasset tallet til det danske samfund.
Mere kontrol og overvågning
Seniorrådgiver Tom Lehn-Christiansen hos Telenor forklarer til Computerworld, at rapportens overordnede anbefaling er at udnytte teknologien til at gøre det muligt for ældre at blive længere i eget hjem.
Og han peger også på konkrete tiltag, der kan være med til at indfri potentialet på de op mod otte milliarder kroner.
"Tiltagene kan eksempelvis være kontrol med, om de ældre tager deres medicin, tjek af sundhedstal som blodsukker og lungefunktioner samt fjernkonsultationer, hvor de ældre kan stille spørgsmål og overvågning af patienters færden," forklarer Tom Lehn-Christiansen.
Ifølge regeringens handlingsplan for udrulning af telemedicin lyder besparelsespotentialet på mellem en og to milliarder kroner, hvor fokus er på KOL (rygerlunger), diabetes og psykiatri.
Men ifølge Telenors beregninger kunne dette tal blive meget højere, hvis også ældre-segmentet blev inddraget i de telemedicinske behandlingsmetoder.
Ældresagen er åben for e-hjælp
Hos foreningen Ældresagen med omkring 620.000 senior-medlemmer er chefkonsulent Olav Felbo åben over for brugen af telemedicinske løsninger.
Her kan det gå galt
Dermed er man hos Ældresagen også til dels med på Telenors argumentation omkring, at ældre i stigende grad også bliver inddraget i telemedicinsk behandling, hvilket kan give store besparelser.
"Mange ældre vil gerne hurtigt i kontakt med det offentlige, ligesom mange også vil føle sig trygge med en større grad af overvågning ved hjælp af ny eller eksisterende teknologi," forklarer Olav Felbo og fortsætter.
"Jeg tvivler dog på, at potentialet på alle otte milliarder kroner kan indfries, da vi også har en stor skare af ældre, der umiddelbart ikke kan betjene flere forskellige teknologier," siger han.
Skal være mennesker på tilbud
Olav Felbo fra Ældresagen peger også på, at hvis der skal opnås besparelser på otte milliarder kroner, vil det også koste såkaldte varme hænder i den offentlige sektor.
Det kan potentielt give bagslag i jagten på besparelser i de offentlige kasser.
"Hvis vi skærer i mange tilbud til folk uden den store sociale kontakt, så kan det ramme kritiske grupper, som stadig har brug for rigtig menneskelig kontakt i deres behandling. Derfor skal tilbuddet om menneskelig kontakt stadig være til rådighed for en lang række mennesker," forklarer Olav Felbo.
Han nævner samtidigt, at over den næste årrække vil mennesker med digitale kompetencer fylde mere og mere i de ældres rækker, og dermed er der også åbnet for større og større brug af telemedicinske løsninger på længere sigt.