Læs også:
TDC raser: Dristigt fiber-udbud er ulovligt
Minister: Grønt lys til kontroversielt fiber-udbud
EnergiMidt og TDC er de to eneste spillere, der har valgt at byde ind på Ringkøbing-Skjerns fiber-udbud, der dog får vrede ord med på vejen fra TDC.
For selv om TDC selv har budt, kalder teleoperatøren udbuddet for ulovligt og planlægger at sende sagen videre til Klagenævnet for Udbud og til de kommunale tilsynsmyndigheder.
Spørger man Grith Ølykke, der er ekspert i udbudsret på Copenhagen Business School, er der fra et EU-perspektiv intet overordnet problem i udbuddet.
"Fra den EU-retlige vinkel ser jeg ikke som sådan noget problem med, at man køber højhastighedsinternet til hele kommunens befolkning, idet der er et velidentificeret behov, som kommunen rent politisk er pålagt at indfri, og som markedet indtil nu ikke har formået at levere af sig selv," lyder det fra Grith Ølykke, ekspert i udbudsret fra CBS.
Hun hentyder til regeringens målsætning om, at alle borgere og virksomheder i 2020 skal have adgang til 100 mbit download på bredbåndsforbindelser. En målsætning, Ringkøbing-Skjern kommune halter bagefter med at nå.
EU har dagsorden på området
Hun tilføjer, at EU faktisk selv har en dagsorden på området, hvilket blandt andet fremgår af en EU-skrivelse om "retningslinjer for statsstøttereglernes anvendelse i forbindelse med hurtig etablering af bredbåndsnet."
Her står der for eksempel, at bredbåndsstrategien er en vigtig del af genopretningsplanen fra 2008, der skal få Europa ud af den økonomiske krise.
"Kommissionen støtter aktivt, at bredbåndstjenester gøres bredt tilgængelige for alle europæiske borgere," står der i dokumentet.
Her fremgår det også, at EU-Kommissionen i forbindelse med genopretningsplanen afsatte 1,02 milliarder euro "med henblik på at opnå en 100 procent dækning med højhastighedsinternet for alle borgere inden 2010."
Grith Ølykke gør dog opmærksom på, at EU, i lighed med den danske telelovgivning, lægger stor vægt på teknologineutralitet.
"Min samlede vurdering på denne baggrund er, at man godt som kommune kan købe bredbåndsadgang til sine borgere, men at der skal være teknologineutralitet, således at forskellige teknologiske løsninger sidestilles, det vil sige, der skal være funktionskrav," siger hun.
Hun tilføjer dog, at hun i sin vurdering ikke tager højde for særlige danske regler, som for eksempel kommunalfuldmagtsreglerne, der udover problemet med manglende teknologineutralitet også bliver nævnt som et af problemerne i udbuddet af TDC.