Læs også:
E-valg bliver en realitet i Danmark
Sådan testes e-stemmer ved folketingsvalget
Sådan kan du stemme digitalt til næste valg
Tanken om at have mulighed for at sætte sit kryds til næste folketingsvalg hjemme foran skærmen kan være tillokkende for mange.
Det er nemt, bekvemt og man kunne måske lokke sofavælgerne op af sofaen.
Og der er masser af politisk pres og vilje til at gennemføre de digitale afspemninger.
Men sporene fra forsøg i andre lande skræmmer.
Og hvis tilliden til fundamentet i den demokratiske proces smuldrer, kan det være katastrofalt, lyder analysen fra en it-forsker.
"Hvis det går galt, vil det blive svært at gøre skaden god igen ved at afholde et nyt valg. Tilliden til valgprocessen vil formentlig være svær at genoprette, og hvis vælgerne ikke har tillid til en fair valgproces, kunne man frygte, at det eksempelvis går ud over Danmarks høje valgdeltagelse," siger lektor ved IT-Universitetet, Carsten Schürmann til Mandag Morgen.
Carsten Schürmann er chef for Demtech, der undersøger, hvordan man kan afholde e-valg uden at gå på kompromis med sikkerheden og tilliden til demokratiet.
Valg-computer spiller skak
Og der er flere eksempler på, at der kan opstå problemer.
I Holland lykkedes det hackere at skaffe sig adgang til en stemmecomputer og få den til at spille skak, og i Tyskland er e-valg ligefrem blevet erklæret forfatningsstridige.
"En fællesnævner for de mere negative udenlandske erfaringer er, at introduktionen af e-valg ofte har været et anliggende mellem politikerne, administrationen, interesseorganisationerne og producenterne af teknologien. Alle har haft interesse i at introducere e-valg. De uafhængige eksperter, som kan stille de virkelig kritiske spørgsmål, har kun spillet en begrænset rolle i processen," siger Carsten Schürmann.
Norge viser (måske) vejen
Forsøg i Norge har dog vist, at der kan findes en vej til den digitale stemme.
Ved lokalvalgene i 2011 fik 10 norske kommuner lov til at gennemføre forsøg med valg over internettet.
En efterfølgende evaluering af det projekt har vist, at det ikke har kostet tillid til valgsystemet, fortæller forsker på den uafhængige forskningsinstitution Institutt for samfunnsforskning i Oslo, Signe Bock Segaard.
"90 procent af befolkningen i forsøgskommunerne mener i hvert fald, at internetvalg bør være muligt i fremtiden," siger hun til Mandag Morgen.
På IT-Universitetet i København er Carsten Schürmann dog stadig skeptisk.
Han vurderer, at der mangler flere undersøgelser, før han vil legitimere folkeafstemninger over nettet.
"Her hos Demtech har vi nu downloadet den computerkode, der ligger til grund for den norske løsning. Vi vil gerne analysere, hvor sikker den er," siger han.
Læs også:
E-valg bliver en realitet i Danmark