En lang række danske hjemmesider er uden forklaring blevet blokeret af Facebook, så ingen kan dele links til siderne med andre på Facebook. Det skriver dr.dk.
Det skaber frustration hos de danske virksomheder og bloggere, der er ramt, fordi Facebook er blevet en central måde at få besøgende og omsætning på.
"Det koster omsætning og bundlinje, fordi Facebook amputerer den synlighed, som man har brugt meget energi på at bygge op. Facebook trækker tæppet væk under de her virksomheder," siger Janne Schmidt Nielsen, der er specialist i sociale medier og indehaver af rådgivningsfirmaet Den Skæve Vinkel, til DR Nyheder.
Daniel Laursen står bag hjemmesiden www.trendsonline.dk, som er en af de blokerede hjemmesider.
"De bestemmer, hvem der kan leve eller dø," siger han til DR Nyheder om Facebook.
Han har i to måneder forgæves forsøgt at få Facebook til at ophæve blokaden. Han har ringet et utal af gange og sendt mindst 50 mails uden at få andet end et standardsvar om, at Facebook ikke tager sig af enkeltsager.
"Det er grotesk. Man skal virkelig overveje, at hvis man lægger en stor del af sin forretning op ad Facebook, så ved man ikke, hvor man står i morgen. Det er der ikke nogen, der kan vide sig sikre på," siger Daniel Laursen til DR Nyheder.
Flere af de ramte bloggere og virksomhedsejere har fundet sammen og opdaget, at de har brugt den samme server hos Unoeuro, da blokaden blev iværksat af Facebook.
Facebook blokerede serveren, fordi en eller flere andre hjemmesider på serveren udsendte spam. Unoeuro er blandt landets billigste webhoteller, hvor kunderne typisk deler serverplads med mange andre kunder. Derfor har episoden også fået mange til opfordre internet-tjenester og butikker til at bruge flere penge på hosting, hvis de ikke vil ende i samme situation.
Teorien er nu ifølge DR Nyheder, at Facebook har blokeret alle hjemmesider på serveren, uanset at det kun var en eller få af dem, der udsendte spam.