De tusinder af ansatte hos KMD ville have aktier i deres virksomhed.
Det fortæller medarbejdernes fællestillidsmand, Erik Lykke Hansen.
"De ansatte vil gerne have medarbejderaktier. Men så skal vi jo børsnoteres. Og det er en af de ting, hvor jeg som medarbejdervalgt kan lægge pres på, og spørge de nye ejere om man ikke skulle se at blive børsnoteret. For det er jo ikke til at have medarbejderaktier, hvis ikke man er børsnoteret," siger fællestillidsmanden.
Han meddelelse kommer efter, at KMD's nuværende ejere, ATP og kapitalfonden EQT, fornylig indgik aftale om at sælge virksomheden til kapitalfonden Advent International. Det kan du læse mere om her.
Erik Lykke Hansen fortæller, at der ikke er optioner eller den slags i spil i øjeblikket, som hos de menige medarbejderne kan komme til udbetaling, hvis EQT og ATP's salg af KMD til Advent International godkendes af Konkurrencestyrelsen.
Aktionærer render med overskud
I øjeblikket er aktieoptioner kun for dele af ledelsen.
De er desuden knyttet til den enkeltes ansættelseskontrakt.
Det så Erik Lykke Hansen gerne bliver anderledes med de nye ejere, Advent International.
"Det er jo op til ejerne. Jeg kan da se masser af muligheder, hvis ejerne ville. Jeg mener, at EQT kunne have givet nogle bedre optioner til medarbejderne i den tid, de ejede os. Men de har jo syntes, at det var vigtigere at deres aktionærer rendte med overskuddet," siger Erik Lykke Hansen.
Hos KMD har dele af ledelsesgruppen derimod aktier, der kan udløse en gevinst ved et salg, har Lars Monrad-Gylling tidligere fortalt.
Derfor bør de ansatte også få del i aktierne
Ifølge fællestillidsmanden er der derimod ingen af hverken medarbejderne, de faglige repræsentanter eller de medarbejdervalgte i bestyrelsen, som har eller har haft aktier, mens EQT og ATP har ejet KMD.
"Der er ikke nogen medarbejdere, og heller ikke nogen af de valgte medarbejderrepræsentanter i bestyrelsen, som har optioner, aktier eller er blevet tilbudt at købe noget," siger Erik Lykke Hansen.
Han fortæller, at han også selv ville have takket nej, hvis han var blevet tilbudt optioner, som alle ikke har mulighed for at få.
Røven på kogepladen
"Jeg ville helt sikkert takke nej, da jeg ikke mener, at jeg som medarbejderrepræsentant skal have røven på kogepladen. Jeg ville ikke kunne varetage de menige medarbejderes interesser på en fair måde, hvis jeg var involveret som medejer af virksomheden."
Han peger på, at situationen ville være anderledes, hvis alle havde mulighed for at få medarbejderaktier. Så ville det være lige for alle.
"Det vil jeg også arbejde for," siger han.
"Fordelen ved at være medarbejderaktionær havde jo nok været større i det gamle ejerskab, da oddsene for at få den samme procentuelle værdiforøgelse i det nye ejerskab nok er mindre," siger han.
Medarbejdere forbigået
"Men spørgsmålet er, om det er rimeligt, at det kun er nogen af medarbejderne der bliver forgyldt. Ens løn skulle jo gerne afspejle ens indsats."
"Og jeg er da glad for og stolt af, at det ikke har skortet på ros til medarbejderne fra de gamle ejere i forhold til det her salg. Og det er der da sandeligt også kun grund til. Men det er jo ikke noget de fleste har kunnet se på lønsedlen, tværtimod,"
siger han.
Erik Lykke Hansen peger på, at lønudviklingen er gået den forkerte vej i forhold til virksomhedens succes.