Læs også:
Desktop virtualisering: Er festen allerede forbi?
Trods skuffelse: Derfor tror Citrix stadig på desktop-virtualisering
Software-giganten Microsofts 23-årige partnerskab med applikationsleveringsselskabet Citrix fortsætter lige så tæt som tidligere, selvom det snart sker under lidt andre former.
Det fortæller Citrix-direktør Mark Templeton.
"Windows har længe været helt i centrum inden for forretningslivets computerbrug, men når vi kigger på, hvor den moderne computerindustri er på vej hen, så skal vi tænke på flere platforme," siger Citrix-chefen fra den store konferencescene i Barcelona, hvor selskabet i disse dage holder sin Synergy-konference for 4.500 deltagere.
Windows-as-a-service
Derfor satser Citrix nu med kommende produkter på at levere Windows-applikationer som cloud-services og kalder det en naturlig evolution i videreudviklingen af sine produkter XenApp og XenDesktop.
De kommende lanceringer kommer som en erkendelse af, at verdens computerbrugere ikke længere udelukkende er lænket til Windows-pc'er, men i høj grad benytter et væld af "nye" styresystemer og enheder - herunder ikke mindst tablets og smartphones.
Strategien med at levere den såkaldte Windows-as-a-service blev oprindeligt afsløret på en Citrix-konference i USA tilbage i maj, men snart vil der være konkrete produkter tilgængelige for kunder.
I sidste uge demonstrerede konkurrenten fra VMware, at selskabet har et lignende projekt kaldet Horizon på trapperne, som forventes lanceret inden årets udgang.
Det rene Kong Arthur
På de interne linjer kalder Citrix sit eget projekt med levering af Windows-applikationer igennem skyen til mobile enheder for Avalon.
Inspirationen til navnet kommer fra den hellige ø i sagnet om Kong Arthur ud fra devisen om, at ingen cloud er en ø - altså fuldstændig uden kontakt til omverdenen.
Mere konkret kommer der to produkter, der kan være med til at levere Windows-applikationer.
Med inspiration fra Kong Arthurs troldmand Merlin lancerer Citrix i første halvår af 2013 en tidlig version af den ene del af Avalon-projektet, som er opkaldt efter selvsamme troldmand.
It-chefen kan vælge fra alle hylder
Her kan it-chefer alt efter behov mikse deres egen desktop- og applikationslevering mellem eksempelvis Citrix' egne XenDesktop- og XenApp-produkter samt Windows Server 2008 og Windows Server 2012 fra en eller flere private eller offentlige skyer.
Citrix svinger sværdet
Derudover barsler Citrix med et underprojekt til den store Avolon-satsning med kodenavnet Excalibur - Kong Athurs magiske og uovervindelige sværd.
Citrix svinger sværdet den 1. november, hvor selskabet barsler med en opgradering af sit tre år gamle Flexcast-produkt til levering af desktops og applikationer plus den såkaldte HDX-teknologi til krystalklar videofremvisning.
Selv siger Citrix at disse nye leveringsform fra store og velkendte skyer også kan benyttes til at knytte applikationer sammen mellem forskellige skyer eller leveres fra hver sin sky i tider, hvor en virksomhed har behov for skalerbarhed og skyens fleksibilitet i forhold til de populære Windows-applikationer.
Byg din egen sky
En anden måde at levere cloudservices på løftede Mark Templeton også sløret for i sin marathonlange keynote-session i Barcelona, hvor han nævnte Citrix' CloudPlatform, som er selskabets initiativ til at lade kunderne bygge deres egne skyer.
CloudPlatform bygger på Apache CloudStack, og her er det meningen, at kunderne kan kaste sig ud i at bygge Amazon-agtige skyer og indsætte virtuelle maskiner til at håndtere deres data og applikationer.
Apache Cloudstack er oprindeligt udviklet af selskabet Cloud.com, som Citrix købte for godt et års tid siden, og dens open source cloud computing-software understøtter Citrix' egen Xen-hypervisor samt blandt andet også Oracles og VMwares hypervisorer, der er teknologien til at muliggøre virtualisering.
Ifølge Citrix er der i dag mere end 30.000 medlemmer af CloudPlatform-communityet.
Læs også:
Desktop virtualisering: Er festen allerede forbi?
Trods skuffelse: Derfor tror Citrix stadig på desktop-virtualisering