Splid om skrot-aftale

Dansk Industri er uenig med producenter og forhandlere af forbrugerelektronik om, hvordan virksomhederne praktisk skal håndtere et EU-direktiv. Det giver elektronikproducenter ansvaret for at indsamle og behandle deres skrottede produkter.

Dansk Industri og Brancheorganisationen Forbrugerelektronik har ikke kunnet blive enige om et fælles høringssvar til et lovforslag om behandlingen af elektronisk affald, som ifølge EU-reglerne skal træde i kraft inden august i år.

Loven om behandlingen af elektronisk affald skal baseres på et EU-direktiv, der medfører, at producenterne selv får ansvaret for, at affaldet fra de elektroniske produkter bliver behandlet forsvarligt. Samtidig skal producenterne selv finansiere affaldsbehandlingen.

Dansk Industri foretrækker en fælles ordning med etablering af et selskab, som varetager al elektronik-affald i håb om at det vil lette administrationen og dermed omkostningerne for medlemmerne.

Men det er ikke fleksibelt nok til medlemmerne i BFE, som blandt andet tæller nogen af de største hvidevare- og TV-producenter. De ser hellere at affaldet fordeles efter brancher så producenter af for eksempel køl og frys kan behandle disse produkter for sig.

Begge ser dog gerne, at der bliver mulighed for at den enkelte producent kan tage sine egne produkter tilbage.

Nogle af producenterne i BFE mener, at en fælles skrot-ordning vil fjerne incitamentet for at lave mere miljøvenlige og genanvendelige produkter. Det var ellers meningen med EU-direktivet om elektronisk affald, WEEE, mener de.

- Vi ønsker en velfungerende ordning, der er baseret på WEEE-direktivets ånd og målsætning, nemlig at fremme incitamentet for produktion af miljøvenlige produkter, siger Bodil Stenholt, som er miljøansvarlig i Sony Nordic, til bladet BFE Bulletin.

DI: Told-Skat skal administrere
Dansk Industri foreslår, at Told og Skat varetager registreringen af producenter og importører og, baseret på indtjening bestemme, hvad deres andel af omkostningerne til affaldsbehandlingen skal være.

Told og Skat bør også varetage opgaven med at kræve penge ind fra producenterne, lyder forslaget i Dansk Industris høringssvar.

Blandt andet fordi Told og Skat i forvejen foretager lignende registrering, og desuden, fordi disse opgaver bør varetages af staten, som har pålagt producenter selv at betale for deres varer, mener DI.

Brancheforeningen Forbrugerelektronik mener derimod, at de selskaber, der varetager affaldshåndteringen, også skal stå for de administrative opgaver.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere