Artikel top billede

Telia mistænkt: Fik diktators højhælede datter milliarder for 3G-licenser?

Telias topchef siger, at han må gå af, hvis mistanke om bestikkelse viser sig at være sand.

Myndighederne i Schweiz er i færd med at undersøge, om landets banker er blevet misbrugt til hvidvaskning af store pengebeløb fra Usbekistan. Blandt de virksomheder, som myndighedernes søgelys er rettet mod, er et skuffeselskab på Gibraltar ved navn Takilant Ltd. samt moderselskabet for danske Telia, den svensk-finske telegigant TeliaSonera.

TeliaSonera henter cirka en tredjedel af sine milliardstore indtægter fra tidligere Sovjet-stater - lande, hvis diktatur-styrer i dag er blandt verdens værste, når det gælder undertrykkelse af politiske modstandere.

Det gælder blandt andet Usbekistan, hvor TeliaSonera nu er det største teleselskab.

I går kunne Sveriges Television fortælle, at TeliaSonera mistænkes for bestikkelse, fordi man har købt sig til 3G- og GSM-licenser i Usbekistan gennem aktier i skuffeselskabet Takilant.

Igennem de seneste seks år har TeliaSonera betalt 22 milliarder svenske kroner til Takilant for licenser og telefonnumre i Usbeskistan, hed det i tv-udsendelsen.

Takilants direktør er en kvinde, der har meget tætte forbindelser til Gulnara Karimova, den stenrige, højhælede modedronning og forretningsvinde, der er datter af Usbeskistans berygtede diktator Islam Karimov.

TeliaSonera forklarer i en erklæring offentliggjort i går, at selskabet i 2007 købte sig adgang til det usbekiske telemarked gennem en investering i Takilant Ltd på 30 millioner dollar samt en ejerandel på 26 procent af det usbekiske selskab Ucell, som Takilant ejede.

Pengene er ifølge Telia gået til at betale for andele i Ucell og erhvervelse af de 3G-licenser, som Takilant og Ucell lå inde med.

Det mystiske er imidlertid, at de 22 milliarder, som TeliaSonera har betalt Takilant gennem årene, aldrig er dukket op i noget regnskab eller på noget andet offentligt usbekisk papir, påpegedes det i udsendelsen Uppdrag Granskning på svensk tv i går.

På et pressemøde her i formiddag kunne topchef i TeliaSonera, Lars Nyberg, bekræfte, at selskabet var ved at blive undersøgt for bestikkelse. Han slog fast, at han var sikker på, der ikke var tale om bestikkelse, men om at TeliaSonera har købt reelle ydelser fra et selskab, der lovligt havde dem til salg.

Hvis det alligevel skulle vise sig, at Teliasonera faktisk havde bestukket sig til 3G-licenser  og telekunder i Usbekistan, ville topchefen være nødt til at gå af, forklarede han ifølge svenske medier.

Det er ikke mere end et halvt år siden, at samme tv-program med undersøgende journalistik sidst havde fat i det svensk-finske teleselskab.

I foråret kunne Uppdrag Granskning fortælle, at TeliaSonera samarbejder så tæt med efterretningstjenesterne i de tidligere Sovjetstater, at selskabet indirekte har bidraget til undertrykkelsen af den politiske opposition i lande som Hvide Rusland og Azerbaidjan.

Samarbejdet gik i al sin enkelhed ud på, at det svenske teleselskab gav carte blanche adgang til efterretningstjenesterne, som i Telias centraler kunne realtids-overvåge samtaler og datatrafik til og fra systemkritikere.

En version af den udsendelse med engelske undertekster kan ses her.

Afdækningen af bestikkelses-sagen kan ses her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere