I de seneste dage har flere britiske medier rapporteret, at filmstjernen Bruce Willis vil sagsøge Apple, fordi han er utilfreds med licensvilkårene i iTunes-butikken. Han ønsker angiveligt at efterlade sin digitale musiksamling til sine døtre, men de nuværende regler tillader ikke, at man kan overdrage musikken til en anden person - heller ikke efter den oprindelige ejer er gået bort.
Nu skriver skuespillerens kone Emma Heming på Twitter, at historien ikke er sand. Der er ingen reaktion fra Bruce Willis selv, men hans kone afviser altså, at en retssag mod Apple skulle være på vej.
Problemet med det manglende ejerskab over digital musik, film, bøger og andet indhold er dog reelt nok. CNET har forsøgt at komme til bunds i reglerne.
Det ser ud til, at kontrakten mellem brugeren og den pågældende tjeneste - i dette tilfælde Apple iTunes - automatisk ophører, når brugeren dør. Kontrakten er ikke længere gyldig, og hverken kontoen eller de købte produkter kan overføres til en anden person. Man kan selvfølgelig give sit brugernavn og kodeord videre. Men det er en overtrædelse af reglerne.
Når det gælder iTunes, kan man bruge de købte produkter på op til fem computere. Der er tale om en personlig licens, som ikke kan overdrages til andre. Brugeren har ikke købt musikken, men betalt for retten til at lytte til musikken på et begrænset antal enheder.
"Vi ejer faktisk slet ikke de fleste af de digitale produkter som vi har købt. Vi har retten til at bruge dem, men ikke til at overføre, sælge eller forære dem væk; så vi har ikke noget ejerskab," skriver Forbes.
Det er ikke noget stort problem i dag, hvor værdien af vores digitale musik- og film-samling nok er forholdsvis begrænset, men det kan blive mere relevant fremover, efterhånden som stadig mere indhold bliver konverteret til digital form.