Læs også: Formandsvalg i Prosa: Han vil vælte formanden
"Det er ikke første gang, jeg er i kampvalg."
Sådan siger den siddende formand i it-fagforbundet Prosa Niels Bertelsen til udfordringen fra Thomas Kølle, der håber på at tage posten fra formanden til november, når forbundets medlemmer vælger ny ledelse for de næste to år.
Niels Bertelsen har med fire år på posten som formand og en årrække som næstformand og faglig sekretær prøvet både at tabe og vinde kampvalg.
"Når man er i en politisk baseret organisation, bliver man nogen gange udsat for udfordringer," siger han og fortæller, at han stiller op igen som formand.
Største forskel er alderen
Niels Bertelsen fortæller, at han ikke har fornemmelsen af at blive udfordret på grund af en ulmende fløjkrig i hovedbestyrelsen, hvor også udfordreren Thomas Kølle sidder som hovedkasserer.
"Den klareste forskel er vel, at han er yngre end jeg er. Jeg er 51 år, og jeg mener faktisk, at jeg kan bidrage med noget i kraft af den alder, jeg har. Jeg har jo stor erfaring med det politiske og organisatioriske arbejde i en fagforening," siger han.
Niels Bertelsen fortæller, at ingen har ytret kritik af ledelsens måde at udmønte strategierne på eller ment, at målene ikke blev nået.
"Den måde, vi har arbejdet på i de senere år, hvor jeg har været formand, er sket i fuld enighed med hovedbestyrelsen, og strategierne er godkendt af både hovedbestyrelsen og delegeret-forsamlingen," siger han.
Støtter allerede aktivister
Thomas Kølle har blandt andet fortalt, at Prosa, hvis han bliver formand, i højere grad vil støtte det aktivistiske miljø.
"Men det har vi jo gjort i nogle år efterhånden. Og jeg synes også at vi er blevet meget bedre til at fange tendenserne, bruge dem, og få medlemmerne involveret i dem. Vi vil gerne have vores medlemmer involveret så meget som muligt i den måde, vi arbejder på," siger Niels Bertelsen.
Derfor bliver der ikke tale om mindre aktivisme ved at stemme på den siddende formand, siger han.
Læs også: Formandsvalg i Prosa: Han vil vælte formanden
Derfor stiller Bertelsen op - det vil han
Hvorfor stiller du op som formand igen?
"Jeg stiller op, fordi jeg har været med til at lave en udvikling for organisationen, som betyder, at vi er blevet bedre til at inddrage medlemmerne, fornemme og fange tendenser og give medlemmerne nogle tilbud, de har brug for. Vi er ikke færdige med det arbejde endnu, og derfor stiller jeg op for at fortsætte og udvikle det arbejde," siger Niels Bertelsen.
Hvad er det første der kommer til at ske, hvis du fortsætter som formand?
"Der kommer ikke til at ske noget som det første. Det et en løbende proces, så jeg fortsætter bare de strategier, som hovedbestyrelsen og delegeret-samlingen har vedtaget, og som vi forhåbentlig bekræfter på næste delegeret-forsamling," siger han.
Det handler altså om at tiltrække flere aktive omkring fagforbundet, fortæller han. Det skal blandt ske ved at introducere diskussionen omkring de digitale rettigheder, som en opfølger på indsatsen omkring ACTA. SAmmen med det øvrige it-Danmark vil man diskutere, hvordan forståelsen for de digitale rettigheder kan fremmes.
Fagsnak om overenskomster nødvendige
Thomas Kølle har fortalt, at han som formand vil arbejde for at Prosa bliver mere styret af it-folk end af fagforeningsfolk. Han vil have mindre overenskomstsnak og mindre internt fnidder.
Niels Bertelsen returnerer Thomas Kølles kritik ved at pege på, at hovedbestyrelsen i forvejen består af ganske almindelige medlemmer, som jo er it-folk.
Men han medgiver, at det er mange år siden, at han selv på det konkrete, udførende niveau har arbejdet som it-ansat.
"Jeg er jo det, som han karakteriserer som fagforeningsmand. Det er jo den måde, jeg er vokset ind i organisationen. Men det betyder ikke, at jeg ikke har it-kendskab," siger Niels Bertelsen.
Hvad angår snakken om overenskomster, mener Niels Bertelsen ikke, at det er muligt at lukke diskussionen helt.
"Vi er en fagforening. Så vi skal også diskutere arbejdsmarkedsforhold, og det er også vores medlemmernes overenskomster. Så vi kan ikke lukke diskussionen, for det er et af de mål, vi arbejder efter," siger Niels Bertelsen til kritikken.
Han peger på, at det kan synes svært at tale om overenskomster i lyset af CSC-konflikten, men det betyder ikke, at Prosa skal lægge overenskomstarbejdet på hylden.