Forskere fra det tekniske universitet i tyske Darmstadt har fået en usædvanlig idé til, hvordan beredskabet kan opretholde sin kommunikation i en katastrofe-situation. Hvis byen er ramt af en oversvømmelse, orkan, et jordskælv eller en anden stor krise, kan man ikke regne med, at de eksisterende kommunikations-midler stadig fungerer. Mobilnettet kan være ude af drift eller overbelastet.
En mulig løsning kan være at opbygge et ad-hoc netværk med de trådløse routere, som allerede er installeret i private hjem. I de fleste storbyer er den gennemsnitlige afstand mellem routere så lille, at det sagtens kan lade sig gøre at skabe et sådant mesh-netværk.
I deres forskningspapir beskriver de tyske forskere, hvordan man kan indbygge en slags "nødknap" i de trådløse routere. En beredskabs-modus, som ejeren af routeren ikke selv har kontrol over. Den bliver aktiveret i en krisesituation, hvor politiet eller redningsfolk så kan "overtage" alle byens trådløse routere og bruge dem til at skabe et sikkert elektronisk kommunikations-netværk.
For at afprøve deres teori har forskerne selv gennemført en wardriving-aktion, hvor de er kørt gennem den indre by i Darmstadt og har forsøgt at kortlægge fordelingen af trådløse netværk.
De fandt knap 2.000 trådløse netværk i et område på en halv kvadrat-kilometer. Det skulle være nok til, at man kan opbygge et peer-to-peer netværk, hvor routerne udveksler data med hinanden i stedet for det kabelbundne bredbåndsnet, som kan være ude af drift i en krise.
Det kræver så, at routerne udstyres med en udvidet firmware, som bruger Multi-SSID til at skabe en ekstra trådløs netværkscelle.
Hvis man sætter den gennemsnitlige afstand mellem routerne i en storby til 30 meter, burde det være nok til at opbygge et netværk, hvor kun 2 pct. af routerne er uden for rækkevidde. Selv hvis en stor del af routerne er offline - måske fordi bygninger er ødelagt - vil det stadig fungere.
Men der er også nogle praktiske problemer. I en katastrofe-situation kan strømforsyningen være afbrudt, og så vil de trådløse routere heller ikke fungere.
Det kan nok blive svært at overbevise de private WLAN-ejere om, at de skal investere i routere med indbygget batteri og skifte det med et par års mellemrum, så beredskabet kan tvangs-kommandere routeren, hvis byen brænder.