Dråben har fået bægeret til at flyde over hos brancheforeningen ITEK.
Både den problematiske udbudssituation og de lukkede grænseflader til KMD's systemer hindrer den fri konkurrence, mener ITEK, som finder, at det er på høje tid, at Kommunernes Landsforening (KL) griber ind.
- Et stort KL-ejet selskab sidder solidt på flæsket, og der er en klar opfattelse i markedet af, at det må laves om, siger ITEK?s direktør, Tom Togsverd.
Virker ikke i praksis
Han noterer, at Den Digitale Taskforce har fået KL til at sige ja til at få åbnet systemerne og lagt snitfladerne frem. Men det virker ikke i praksis.
- De åbne snitfladebeskrivelser skal lægges frem i et register på samme måde, som det er sket i staten. Når staten kan lave et XML-projekt, bør kommunerne også kunne. KL har ganske vist tilsluttet sig, at man vil følge staten og lave XML-snitflader, men ingen skubber på, og der sker ikke nok. Derfor vil vi sende et brev til KL, hvor vi stiller vores forslag til en løsning. Vi kan pege på de første 10, man kunne begynde med, og lave en køreplan for resten, erklærer Tom Togsverd.
Kun med snitflader i en åben database, som er tilgængelig for alle kan der skabes et åbent marked, hvor alle kan komme til.
At skabe den er en kommunal opgave, som KL ville gøre klogt i at få løst for kommunerne, lyder pointen.
- Hvis ikke KL vil selv, må man tage det op i bestyrelsen for Den Digitale Taskforce, mener Tom Togsverd.
Han foreslår, at KL trækker pengene til finansieringen af projektet ud af sit IT-selskab, KMD, og placerer opgaven i det holdingselskab, foreningen har lagt ind mellem sig selv og KMD som led i en ny ejerstruktur.
- Det er bare at komme i gang. Det kan ikke gå hurtigt nok.
KL har valgt anden strategi
Hos KL kan kontorchef Marie Munk godt se problemstillingen. Men hun minder om, at KL er med i det offentlige IT-infrastrukturprojekt. Derudover oplyser hun, at KL hvad snitfladerne angår har valgt en anden strategi end staten.
- Staten har valgt at lægge grænsefladerne ud i registre. Vores tilgang er at tage fat gennem konkrete opgaver, eksempelvis et sygedagpengesystem, for på den måde at sikre mere nyttige digitale løsninger, der er efterspørgsel efter. Vi ønsker ikke at lægge snitfladerne ud i registre, men at bygge dem ind i de løsninger, vi laver, siger hun.
Marie Munk præciserer, at løsningerne udvikles i samarbejde med kommuner, borgere, virksomheder og andre interessenter, og at KL indgår i dialog med leverandørerne - herunder KMD - om dem.
Nogen tidsramme for, hvor længe det vil tage at få åbnet snitfladerne ad den vej, kan Marie Munk ikke give.
Flere reelle udbud
De åbne snitflader bør kombineres med en udbudsstrategi, hvor man gør sig umage for, at andre end KMD kan komme til fadet. Også når det gælder udbud, har KL et ansvar, mener ITEK.
- Vi skal have flere opgaver i udbud, og det skal ske på en måde, så det ikke cementerer markedet for de meget store spillere. KL bør sige til sine medlemmer, at det også er i deres interesse at få et mere varieret marked, mener Tom Togsverd.
ITEK har med KL blandt andet diskuteret situationen på Bornholm, hvor myndighederne undlod at gå i udbud med IT-systemerne i forbindelse med kommunesammenlægningen. I stedet gav man IT-ordren til KMD.
- Der har hele tiden været behov for at gøre noget. Strukturkommissionens arbejde gør det blot ekstra pikant og mere påtrængende. Her er det ydermere vigtigt, at Indenrigsministeriet går ind og er med til at sikre, at det sker på en ordentlig måde. Så vi får en markedsåbning, og så vi undgår at genopfinde alt for mange dybe tallerkener, siger Tom Togsverd.
Computerworld har bedt indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om en kommentar til situationen på Bornholm. Men ministeriet afviser at kommentere sagen, eftersom det konkurrencelovgivningsmæssige klagesystem hører under økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K).
Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Bendt Bendtsen.
Indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen vil dog ved en høring om Strukturkommissionens betænkning i et IT-politisk lys på Christiansborg i januar opridse regeringens forventninger og krav til den kommende strukturreform og betydningen af IT for Danmarks kommende forvaltningsstruktur.
Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.