Læs også:
It-forbindelser koster danske firmaer kassen efter Skyline-krak
Skyline-frekvenser for 117 millioner kroner samler støv
Ikke fastlagte download- og upload-hastigheder, ingen statiske IP-adresser og tvivl om dækningsgraden i opstartsfasen.
Det er tilbuddet, erhvervsdrivende i Danmarks yderkanter kan se frem til, når TDC efter nytår ruller 4G ud på 800MHz-frekvensområdet.
Med en fremtidig dækningsgrad på 99,8 procent af de danske hustande burde det nye 4G-net ellers være det naturlige valg for tidligere Skyline-kunder og virksomheder, der i dag ikke har gode forbindelsesmuligheder gennem kobber- og fibernetværk.
De basale services mangler
Virksomhederne har brug for tre basale services; De skal som minimum kunne erhverve sig symmetrisk fastlagt båndbredde, statiske IPv4-adresser og være indbefattet af garanteret dækningsgaranti.
Det er services, som TDC ikke vil kunne tilbyde kunderne, når det nye net tages i drift. Det mener direktør for Netplan, Torben Rune, der specialiserer sig i rådgivning i tele- og kommunikationsbranchen.
"Statiske IP-adresser, symmetrisk bredbånd på over 10 Mbit og leveringsgaranti, hvor du kan afkræve leverandøren at levere fast båndbredde. Det er helt essentielt, når man ser på, hvad virksomhederne efterspørger," siger Torben Rune.
TDC bekræfter, at man ikke vil kunne tilbyde statiske IPv4-adresser, når det nye netværk introduceres den 1. januar 2013.
Computerworld forsøger at få yderligere information omkring, hvilke services TDC helt præcist vil tilbyde.
Mobilt-datanet er ikke fremtiden
Som det ser ud i dag, vil 4G-nettet blive eneste reelle alternativ for de kunder, der ikke har midlerne til at investere penge i fibernetværk.
"Det er et uholdbart alternativ til de erhvervsdrivende. Forbindelserne er asymmetriske, båndbredden vil svinge op og ned alt efter, hvor mange der er aktive på den mobil-celle, du er forbundet til," siger Torben Rune.
800 MHz 4G-netværket er ikke egnet som primær forbindelse, men kan til nød benyttes som failover- eller overgangsløsning, mener han.
"Radiobåret-kommunikation rækker et stykke ad vejen og kan bruges som en overgangsløsning, men det er slet ikke noget, der kan redde de her udkantssamfund ud af isolation," siger Torben Rune.
Læs også:
It-forbindelser koster danske firmaer kassen efter Skyline-krak