Gratis NetBSD på håndholdte computere

NetBSD følger strømmen af styresystemer, der kører på små mobile computere. Det gratis Unix-styresystem kan hentes til computere med StrongARM-processorerne.

NetBSD

Antallet af styresystemer til mobile computere vokser stadig. Nu er det gratis Unix-styresystem NetBSD også kommet til de små computere. Det er sidst sket med versionen kaldet NetBSD/hpcarm, som kan køre på Windows CE håndholdte computere med StrongARM-processorer. Vi benytter lejligheden til at præsentere det gratis styresystem NetBSD, som er porteret til mange forskellige processorer.

Det mærkelige navn hpcarm står for Handheld PC (HPC) og ARM betegner processoren. HPC er Microsofts betegnelse for Handheld PC med tastatur og berøringsskærm. Styresystemet kræver minimum 8MB RAM-hukommelse.

NetBSD

NetBSD er et Unix-styresystem af BSD-familien, ligesom FreeBSD. Det har navn efter Berkeley-Unix, fordi det er udviklet på basis af de tidligere Unix-versioner 4.4BSD og 386BSD.

NetBSD blev startet i 1995, og styresystemet udvikles af en stor gruppe mennesker internationalt. Projektet har hjemmeside på adressen: http://www.netbsd.org/. Udviklerne bag NetBSD fokuserer på et meget portabelt styresystem, så det kører på 21 platforme og utallige forskellige maskiner.

NetBSD kører på så forskellige computere som Alpha-maskiner, Amiga og over til Intels pc-systemer samt den japanske spillekonsol Dreamcast fra SEGA. Porteringen af NetBSD til Dreamcast er dog ikke køreklar endnu.

NetBSD er kompatibel med Linux. For eksempel kan NetBSD arbejde med filsystemet EXT2FS i Linux. NetBSD understøtter også tredjeparts software, som for eksempel de grafiske desktops til Linux, KDE og GNOME.

Blandt fordelene ved NetBSD er, at styresystemet er blandt de første med understøttelse af IP version 6. Således kan NetBSD håndtere IPv6-adressering på netværk. Desuden understøtter NetBSD IPsec (Internet Protocol Security), der anvendes til sikre virtuelle private netværk.

Håndholdte computere

NetBSD/hpcarm

NetBSD/hpcarm versionen af styresystemet kører på Intels processor StrongARM, som bruges i Windows CE håndholdte computere. Dermed kan hpcarm køre på HP's Jornada og Compaq's iPAQ computer. Det giver en fuld NetBSD på de små maskiner.

Denne version af styresystemet kommer efter deres tidligere NetBSD/hpcmips til MIPS-processer samt en anden version til Hitachi's Super-H familie af processorer. Dreamcast spillekonsolen kører med Hitachis processor.

Vil du igang med NetBSD til StrongARM computerne, kan du læse videre på siden: http://www.netbsd.org/Ports/hpcarm/. Det er dog ikke alle filer, der er klar til download i skrivende stund.

StrongARM

StrongARM processoren har rødder i firmaerne Acorn, VLSI og Apple. ARM er forkortelse af Advanced RISC Machines. Computerfirmaet Digital licenserede arkitekturen og udviklede StrongARM. Siden blev teknologien anvendt af Intel i deres XScale Mikroarkitektur. I dag udvikler og designer firmaet ARM processorerne, og licenserer dem ud til halvlederproducenter som Intel.

Intel leverer StrongARM processorer med clockfrekvenser på cirka 200 Mhz til for eksempel Jornada og iPAQ.

StrongARM og XScale Microarkitektur er processorer, der er tilpasset mobile systemer, der drives af batterier. Derfor er effektforbruget minimeret. Intel har tidligere annonceret videreudvikling af Xscale til 1 GHz-processorer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere