Artikel top billede

Pris, kvalitet og enkelhed. Det er parametre som SAS ikke ville give køb på i udbud på økonomisystem, siger Håkan Borglund fra SAS.

SAS: Derfor flytter vi vores økonomi-it til Indien

Der er tre vigtige grunde til, at SAS har valgt Tata TCS til at levere og drifte flyselskabets nye økonomisystem, fortæller SAS.

Læs også: It-kæmpe i problemer vinder kontrakt med SAS

Enkelhed, pris og kvalitet.

Det et de tre parametre, som Tata TCS vandt en kontrakt på økonomi-it til "flere millioner dollars" hos SAS på. 

Hos SAS siger ansvarlig for økonomi-systemet, vice president for backoffice Håkan Borglund, at der er en simpel årsag til, at flyselskabet valgte det indisk ejede firma.     

"Det var dem, som var bedst på de tre parametre, ganske enkelt," siger han.

Han fortæller, at SAS' nye finans- og regnskabssystem er et stort system, og derfor er det ikke er noget man kan købe fra en mindre spiller.

"De, som har været med i udbuddet, er et antal globale og et antal regionale nordiske leverandører," siger Håkan Borglund til Computerworld.

Skulle baseres på et Oracle-system

Ifølge Håkan Borglund bygger udbuddet til leverandørerne på en række krav, hvor SAS blandt andet har bestemt, at it-løsningen skal funderes på et Oracle-system.

Men der er flere krav, som leverandørerne til SAS' nye finans- og regnskabssystem skulle leve op til, siger Håkan Borglund.

"Vi har været meget fokuseret på prisen, naturligvis kvaliteten, men også på funktionaliteten. Og der har vi sagt, at det skal være så enkelt som muligt. Vi vil have systemet så tæt på standard, som det er muligt," siger han.

Meningen er nemlig, at SAS vil minimere antallet af nødvendige tilpasninger af systemet, når det skal implementeres.

"Pris, kvalitet og enkelthed. Med udgangspunkt i de parametre har vi forhandlet med et antal leverandører," siger han.

For dyre eller for gode

"Vi føler os trygge ved dem som leverandører. Vi kan se, at de kan det her. Referencerne har været meget positive," siger Håkan Borglund.

Han mener dog ikke, at det betyder, at de fravalgte leverandører var dårligere, men har i stedet enten været dyrere eller præsenterede en kvalitet, som var skudt over målet i forhold til det, SAS har brug for.

"Vi har været vældigt fokuserede på alle tre parametre og ville ikke give køb på nogen af dem," siger han.

Læs også:
It-kæmpe i problemer vinder kontrakt med SAS

Udelukker ikke personaleændringer

Håkan Borglund ser aftalen som en forretning, der ligger mere på applikationssiden end de outsourcing-aftaler SAS i forvejen har på it-drift og udvikling, og som inkluderer personale.

Om der kommer til at ske personaleændringer, efter at Tata TCS får implementeret det nye it-system, vil han ikke udtale sig om.

"Vi udelukker det ikke. Jeg vil sige det sådan, at vi vil få en produktivitetsforbedring. På hvilken måde den vil ytre sig, det vil vi ikke gå ind i," siger han.

Hemmeligt besparelsespotentiale

Forbedringen af produktiviteten ligger ifølge Håkan Borglund i, at der er tale om et enklere system, der kan automatisere SAS' processer.

Han fortæller, at de medarbejdere, der skal bruge Tata-systemet, ganske enkelt kan udføre mere arbejde med det nye og enklere system.

Hvor meget SAS har betalt Tata TCS for den flerårige kontrakt, vil Håkan Borglund ikke ud med. Men han henviser til, at TCS har offentliggjort, at der er tale om en multimilliondollar-aftale i amerikansk valuta.

"Og det kan vi bekræfte," siger Håkan Borglund, der heller ikke vil afsløre, hvor meget flyselskabet sparer som følge af aftalen.

Har Tata kun taget første stik hjem?

SAS har for år tilbage outsourcet store dele af koncernens forretningskritiske it-systemer som eksempelvis bookingsystemer, inklusiv hundreder af ansatte til CSC, der oprettede datterselskabet CSC Airline Solutions i den anledning. Kontrakterne løber til 2014.

Spørgsmålet er, om Tata TCS med leverancen af økonomisystemet til SAS er et skridt nærmere at tage hele puljen på SAS-systemerne senere.

"Vi har ikke gjort forretninger med TCS tidligere, men nu må vi se, hvordan det går. Men den diskussion, tror jeg ikke, jeg vil bevæge mig ind i," siger Håkan Borglund.

Læs også: It-kæmpe i problemer vinder kontrakt med SAS




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere