Bornholms Regionskommune brød EU?s udbudsregler, da den ikke gik i udbud med den IT-ordre, der fulgte af den administrative sammenlægning af øens fem kommuner og amtet 1. januar 2003.
I stedet fik KMD serveret ordren på 20 millioner kroner for sammenlægningen og 16 millioner årligt i drift til og med 2006 på et sølvfad.
Overtrædelsen af EU-reglerne har ikke fået konsekvenser for Bornholms Regionskommune, fordi ingen leverandører har klaget til Konkurrencestyrelsen over det manglende udbud.
Retningslinier på vej
Direktøren for Konkurrencestyrelsen, Finn Lauritzen, siger til Computerworld, at man nu vil udarbejde et sæt retningslinier for, hvordan kommunerne skal forholde sig ved sammenlægninger.
KMD gav bornholmerne et afslag i prisen for IT-sammenlægningen for at få chancen for at samle erfaringer til de mange kommende IT-sammenlægninger, som ventes i kølvandet på strukturreformen.
Ligesom på Bornholm har KMD på landsplan en dominerende stilling med en markedsandel tæt på de 90 på de kommunale fagsystemer.
Hvis den bornholmske model med at undlade EU-udbud i forbindelse med strukturreformen udbredes til hele landet, vil KMD?s monopolposition blive cementeret, siger kritikere, idet alternative leverandører vil få svært ved at komme ind i de nye storkommuner.
Fare for dyr reform
Manglen på konkurrence betyder, at kommunerne ikke er sikret de bedste og billigste IT-løsninger.
Det er stik modsat den modernisering, fornyelse og effektivisering af den offentlige sektor, som regeringen lægger op til med strukturreformen.
? Jeg vil nu sørge for, at det indskærpes over for kommunerne, at reglerne for EU-udbud og licitationer også skal overholdes i forbindelse med strukturreformen. Jeg vil sikre, at vi fra regeringens side får sendt det utvetydigt klare signal til kommunerne, siger finanspolitisk ordfører og næstformand i skatteudvalget, Kristian Jensen (V).
Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, der fredag bringer mere om udbudsproblematikken i forbindelse med kommune-sammenlægning.