Artikel top billede

Google: De fleste biler skal køres af robotter

Om nogle år vil der være flere selvkørende biler end fartøjer, hvor et menneske sidder bag rattet, forudsiger Google.

I flere år har Google testet robotbiler i USA og søgegiganten har fået staten Nevada til at tillade selvkørende biler som det første sted i verden. Den tidl. Google-chef og nuværende bestyrelses-formand Eric Schmidt har selv meget store forventninger til robotbiler. På den årlige Allen & Co. Sun Valley konference sagde han, at Google snakker med "alle" bilfirmaer på globalt plan om bilerne, som stadig ikke er nået til produktfasen.

"Det største problem lige nu er at bilen kører med den tilladte hastighed og ingen kører med denne hastighed," sagde Schmidt ifølge Techcrunch.

Men han afslørede også, at Google har prototyper som kører meget hurtigere. Faktisk har Google en testbane på et hemmeligt sted, hvor robotbiler kører om kap med mennesker, og vinder.

Schmidt forklarede også i detaljer, hvordan robotbilen fungerer. Bilisten skal indtaste en adresse i en slags "Google Maps på stereoider". Tryk på en stor rød knap og bilen kører afsted. Det fungerer ligesom automatpiloten i et fly - bortset fra, at computeren i et fly ikke skal reagere på katte der løber over vejen.

Spørgsmålet er så, om den bilglade befolkning er klar til at slippe rattet og overlade kontrollen til en maskine.

"Det kommer an på, hvor meget de har drukket," som Schmidt udtrykker det.

Han henviser til, at 35.000 bliver dræbt i ulykker med spritbilister alene i USA hvert år. Det er et tal, der har ligget konstant i de sidste to-tre årtier.

"Det er en forfærdeligt tragedie. Jo hurtigere vi kan få bilerne til at køre os, jo flere liv kan vi redde ... selvkørende biler bør blive den dominerende transportform i vores levetid," forudsiger han.

Robotbiler kan hjælpe blinde

I den nedenstående video kan man følge den synshæmmede Steve Mahan på en tur i Googles robotbil. Hans synsevne er nedsat med 95 procent, men det går fint i den ombyggede Toyota Prius, som allerede er kørt mere end 322.000 kilometer uden et menneske bag rattet.

Med sin video vil Google vise, hvordan robotbiler kan hjælpe blinde og personer med andre handicap til at opnå en større mobilitet - uden at være afhængig af en menneskelig chauffør.

Men teknologien er stadig ikke færdigudviklet. Googles bil kørte på en forprogrammeret rute i en rolig forstad. Her gik turen også gennem en drive-in i en fast-food-kæde.

Det store robotbil-projekt hos Google er stadig i forsøgsbasen. En af Googles ingeniører har brugt en robotbil til at køre frem og tilbage mellem sit hjem i Berkeley og Googles hovedkvarter i Mountain View.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere