Læs også:
Sådan undgår du at dit dataforbrug går amok
Sådan sikrer du smartphonen mod tyveri og misbrug
Vores dataforbrug på mobiltelefonen er eksploderet.
Siden lanceringen af de første iPhone-abonnementer i juli 2008 og senere med Android-bølgen, efter HTC Magic i sommeren 2009 blev den første telefon med Googles mobilstyresystem i danske hænder, er datamængderne på vores mobile enheder vokset og vokset.
Set over de seneste fem år ligger datavæksten på mobiltelefoni på over 16.500 procent.
Intet tyder tilsyneladende på, at billedet vil ændre sig i de kommende år.
"Det bliver meget værre - eller bedre, hvordan man nu end ønsker at betragte det. Datamængderne vil blive ved med at stige, og til næste år vil vi se endnu højere vækstrater," vurderer teleanalytiker og direktør Torben Rune fra telerådgivningsvirksomheden Netplan.
Virksomhederne trækker i statistikken
Teleanalytikeren forklarer, at det hovedsageligt er virksomhedsbrug med eksempelvis email-læsning, som trækker det tungeste læs i datavæksten på mobiltelefonen.
Og hvis ikke et firma har en mobilstrategi, så bør den snarest muligt få en ifølge Torben Rune.
Han fortæller, at væksten på mobiltale og sms'er allerede er begyndt at vige, da datatrafikken i stigende omfang overtager de funktioner med teknologier som voice over IP (VoIP) og chatklienter.
"Der kommer i stigende grad flatrate-ordninger på data, som gør det nemmere at gennemskue priserne, men brugen af mobildata åbner til gengæld for en masse sikkerhedsproblemer for en it-chef," forklarer han.
APN er mobilernes VPN
Han fortæller, at hans egen virksomhed, Netplan, er begyndt at benytte APN-teknologi (Access Point Name) som mobilernes pendant til pc'ernes VPN-tunneler, der router trafikken via Netplans netværk og ind gennem selskabets firewall.
"Alt, hvad der foregår ind og ud af telefonen, ryger igennem vores netværk. Det betyder, at vi har fuldstændig styr på, hvem der kan få fat i eksempelvis forretningskritiske informationer på vores servere, og hvad de forskellige mobilforbindelser skal bruges til," siger Torben Rune og fortsætter:
"Hos Netplan betragter vi simpelthen mobiltelefoner og mobile enheder som for eksempel iPads som en integreret del af vores almindelige netværk. Mobile netværk er simpelthen bare blevet alle virksomheders forlængerledning til internettet."
Overstiger næppe fastnet-bredbånd
Torben Rune siger samtidig, at hvis it-cheferne ikke tager hele consumerization-bølgen med medarbejdernes egne mobiler som en del af it-flåden alvorligt, så vil de få grå hår i hovedet med tiden.
"Det mobile bredbånd på mobiltelefonen eller via dongles i pc'en bliver ikke brugt som noget særligt i dag. Det er blevet en helt normal del af vores hverdag," siger han.
Teleanalytikeren tvivler dog på, at mobildatatrafik via både mobiltelefoner og på bærbare computere nogensinde vil overstige dataforbruget på stationære internetforbindelser.
"Vi bruger jo det faste net på både arbejdet og privat med underholdningsformer som tv, streaming og andet, der er meget ressourcekrævende. De tjenester er langsomt begyndt at flytte over på mobile enheder, men det varer meget længe, før mobiltelefonernes datatrafik kan måle sig med det stationære internet," vurderer han.