Artikel top billede

Virtualisering rammer dansk serversalg

Salget af servere går dårligt i Europa, men endnu værre herhjemme, og det skyldes paradoksalt nok til dels danskernes begejstring for ny teknologi.

Krisen kradser i Europa, og det smitter af på serversalget. Det går især skidt for serverkongen HP, der har måttet se sin omsætning falde med næsten 20 procent i EMEA (Europa, Mellemøsten og Afrika). Kun Dell Computer har vækst i salget for tiden.

"Billedet er det samme - eller endda lidt værre i Danmark," fortæller Anders Elbak, researchchef, analysehuset IDC.

En af årsagerne til det faldende salg af servere er, at stadig flere virksomheder benytter sig af at virtualisere deres servere - altså at få et antal servere til at fungere (virtuelt) på én fysisk enhed.

Allerede i slutningen af 2011 anslog analytikere fra IDC og Gartner, at halvdelen af alverdens servere er blevet virtualiseret, selv om forventningen for bare fem år siden var, at det tal nok kun ville ligge i omegnen af 20 procent i 2010.

"Virtualisering er en af de vigtigste grunde til, at det går værre med serversalget i Danmark, eftersom virtualisering er mere udbredt herhjemme end i de fleste andre lande," siger Anders Elbak.

Dyr Unix fravælges

Styk-salget faldt i første kvartal i år med hele 19 procent set i forhold til samme periode 2011, mens nedgangen i kroner og ører var 27 procent. Den negative tendens har endda varet længere i Danmark med fald i styksalget seks kvartaler i streg - mens omsætningen i kroner og øre har været faldende de seenste tre kvartaler.

At priserne også er begyndt at falde skyldes blandt andet, at der sælges stadig flere x86-servere på bekostning af de proprietære Unix-servere, som er betydelig dyrere.

"Jeg mener, at man skal passe på med at blive alt for negativ. Der er flere forklaringer på tilbagegangen," siger Anders Elbak.

Han siger, at det nuværende fald i salget også skal ses i lyset af nogle meget høje vækstrater (20-35 pct.) i 2010 og første halvdel af 2011, hvor mange store virksomheder skiftede servere. Blandt andet blev der solgt mainframes til nogle banker, hvilket batter ganske godt, når der måles på det samlede marked.

På trods af tilbagegangen erobrede HP førstepladsen på listen over de største serverleverandører fra IBM i årets første kvartal. IBM har ellers været den største serverleverandør siden fjerde kvartal 2007, men det er altså slut nu (indtil videre).

De fem største serverleverandører er (med markedsandele i parentes):
* HP (38,2 pct.)
* IBM (26,3 pct.)
* Dell (14,0 pct.)
* Oracle (7,2 pct.)
* Fujitsu (5,8 pct.)
* Andre (8,4 pct.)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere