Artikel top billede

Flame spreder sig via falsk Windows-opdatering

Malwaren skaber falske certifikater, der gør det muligt for den at narre Windows til at tro, at bestemte komponenter af malwaren kommer fra Microsoft.

Læs også:

Indsigt: Sådan fungerer super-malwaren Flame.

Her er verdens hidtil allerværste virus.

Google advarer mod 'statssponsorerede' angreb.

Computerworld News Service: Den nye super-malware, der målrettet udfører spionagevirksomhed mod computere i Mellemøsten, spreder sig ved hjælp af falske Windows-opdateringer.

Den meget avancerede malware, der bruges af ukendte bagmænd til at stjæle information fra Iran og Irans naboer, opretter falske certifikater, der gør den i stand til at narre Windows til at tro, at bestemte komponenter af Flame er produkter fra Microsoft.

Efter at have opdaget et certifikat-problem har Microsoft dog været hurtig til at imødegå det.

Tilbagekalder certifikater

Søndag udsendte selskabet en forhåndsmeddelelse og en sikkerhedsopdatering, der tilbagekalder de kompromitterede certifikater.

En af de måder, som Flame bruger certifikaterne til at sprede sig på, er via falske Windows-opdateringer, forklarer Alex Gostev, der er malware-ekspert hos Kaspersky Lab.

Gostev beskriver i et blogindlæg, at når en computer kører Windows Update, vil en Flame-komponent, der kaldes Gadget, omdirigere den opdaterende klient-pc til en anden inficeret maskine på netværket.

Det falske Microsoft-certifikat gør det ifølge sikkerhedseksperten "muligt for den falske Windows-opdatering at køre på offerets computer uden advarsel."

Opdateringer udsendt

Siden Flame blev opdaget, har producenter af sikkerhedssoftware udsendt opdateringer til deres antivirusprogrammer i et forsøg på at neutralisere den nye trussel.

Gostev advarer dog om, at Flame stadig kan have flere trick i ærmet.

"Der findes muligvis stadig en uopdaget 0-dagssårbarhed, som udnyttes til indledende at inficere computere med Flame," advarer han.

"Det er vigtigt at være opmærksom på, at den indledende Flame-infektion muligvis stadig sker via 0-dagssårbarheder."

En 0-dagssårbarhed er et sikkerhedshul, som er ukendt for både softwareleverandøren og sikkerheds-miljøet, indtil det opdages, fordi det allerede aktivt bliver udnyttet af malware.

Microsoft påpeger i et blogindlæg, at langt størstedelen af dets kunder ikke er i nogen umiddelbar risiko fra denne malware, netop fordi Flame anvendes i avancerede, målrettede angreb.

Selskabet understreger dog, at det ikke er nogen gyldig grund til at tøve med at installere den sikkerhedsopdatering, der retter certifikat-problemet.

Visse af teknikkerne brugt af Flame kan også udnyttes af mindre avancerede angribere til at lancere mere udbredte angreb mod computere uden for Flames målgruppe, advarer Microsoft.

Læs også:

Indsigt: Sådan fungerer super-malwaren Flame.

Her er verdens hidtil allerværste virus.

Google advarer mod 'statssponsorerede' angreb.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2025

Hvordan du orkestrerer og opdeler SAP-projekter for at opnå gevinster hurtigere? Hvordan påvirker AI fremtiden for SAP i almindelighed og måske også din virksomhed? Dette er blot nogle af de svar du får ved at deltage på denne spændende konference.

03. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere