Artikel top billede

Varmelampe til smågrise vinder grøn it-pris

En intelligent varmelampe til smågrise fra startervirksomheden Animal Care har så stort potentiale, at den er kåret til Danmarks bedste innovative grønne it-produkt.

Innovationsprisen for bedste grønne it-løsning gik i dag til den danske opstartsvirksomhed Animal Care, der har opfundet en intelligent varmelampe til smågrise.

Prisen blev overrakt på Dansk IT's årsmøde, hvor der blev uddelt en række grønne it-priser til de bedste eksempler på energibesparende og miljørigtig it-anvendelse. Ud over Animal Care modtog Atea og ITX priser.

I modsætning til en traditionel varmelampe justerer Animal Cares produkt automatisk varmemængden efter grisenes behov. Det giver en energibesparelse på 60 procent og bedre vækstbetingelser for smågrisene, der får et bedre levemiljø og en lavere dødelighed.

Varmelampen kommunikerer trådløst med landmandens pc, smartphone eller PDA og sender øjeblikkelig besked til landmanden ved uregelmæssigheder hos grisene.

"Animal Care har opfundet en løsning med et stort potentiale. For en bedrift på 650 søer kan landmanden rundt regnet opnå en årlig besparelse på 140.000 kWh strøm, eller 84 tons CO2. Lampen er derfor både en gevinst for miljøet, elregningen og dyrevelfærden," lyder det fra Peter Dreyer, Elevator2, som sidder i dommerkomiteen.

Grøn vækstøkonomi

Det er Digitaliseringsstyrelsen, IT-Branchen og Dansk IT, der for fjerde år i træk kårer de bedste grønne it-løsninger.

"De tre prisvindere er gode eksempler på, at klimaforbedringer og besparelser i regnskabet ofte følges ad, når man taler grøn it. Vinderne viser derfor også vejen for, hvordan de innovative grønne teknologier kan være med til at omstille vores samfund til en grøn vækstøkonomi," udtaler klimaminister Martin Lidegaard (R).

It-servicevirksomheden Atea modtog Strategiprisen for sin løsning til videomøder, der reducerer kørslen, og for virksomhedens langsigtede og helhedsorienterede grønne it-strategi, som det hedder i begrundelsen.

Strategien kalder Atea One Infrastructure, og den omfatter blandt andet virtualisering af medarbejder-pc'er og servere samt videokonference på tre forskellige niveauer. Det sidste giver for eksempel mulighed for at deltage i videomøder hjemmefra. Det reducerer ikke blot kørslen mellem virksomhedens syv adresser, men også mellem medarbejdernes hjem og arbejdsplads og til virksomhedens kunder.

Virtualiseringen af medarbejder-pc'er forlænger pc'ernes levetid og reducerer dermed behovet for indkøb af hardware.

Hjælp til Grækenland

Specialprisen gik til Morten Steen Søndergaard fra it-virksomheden ITX, som står bag et strømstyringsprogram til computere ved navn ClimateSaver.

Programmet giver i Danmark typisk en energibesparelse på omkring 100 kroner årligt per computer.

Morten Steen Søndergaard har stillet 700.000 licenser til rådighed for den økonomisk trængte græske stat for en tre-årig periode.

Det svarer til antallet af computere i den græske offentlige sektor. Ved fuld udnyttelse af licenserne kan Grækenland hermed opnå en årlig besparelse estimeret til mellem 8 og 12 millioner euro og mellem 35.000 og 50.000 tons CO2.

ClimateSaver bliver i første omgang installeret på 1.500 statslige computere i to pilotprojekter.

Konkurrencedeltagere blev vurderet af en dommerkomite bestående af medstifter af Innovation Lab Preben Mejer, professor Henrik Madsen fra DTU, direktør Per Andersen fra Capgemini samt stifter og ejer af Elevator2, Peter Dreyer.

Læs mere om grøn it-priserne og tidligere års vindere på Videncenter for grøn it's hjemmeside.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere