I går blev landets bedste webbutikker kåret. Men vindere kan også lave fejl.
Ud af de 24 finalister havde en fjerdedel ingen fejl-side (404-side) og halvdelen af finalisterne havde slet ikke nogen sporing på deres fejl-side via Google Analytics. For eksempel roste E-conomic.
Der har talknuser og webanalytiker Jacob Kildebogaard regnet sig frem til.
En 404-side opsamler de tilfælde, hvor en besøgende enten har tastet url'en forkert, eller hvor den side, han gerne ville besøge, er flyttet eller slettet.
Den manglende tracking af trafikken til og fra fejlsiden kan betyde, at hjemmesideejerne aldrig bliver klogere og ikke får rettet årsagerne til fejlene.
Gør Google skuffet
Jacob Kildebogaard mener grundlæggende, at firmaer, der til dagligt forsøger at konvertere webbesøgende til kunder, klokker i det, hvis de slet ikke har nogen 404-side, der kan hjælpe besøgende på rette vej.
"Hvis en bruger lander på en død side og ikke kan komme videre, så risikerer man at gå glip af et salg eller et lead. Og man giver brugeren en dårlig oplevelse med sitet," siger Jacob Kildebogaard.
Men der er også mere langsigtede konsekvenser ved ikke at have et klart overblik over fejlkilder. Det kan gå ud over søgemaskineoptimeringen, fordi Google på sigt vil fjerne indekseringer af døde links.
"Samtidigt kan værdifulde links fra andre sites blive mindre værdifulde, fordi de ikke henviser til noget relevant," siger Jacob Kildebogaard, som har berørt emnet lidt mere grundigt på sin blog Webanalytiker.dk.
Hvad gør jeg?
Jacob Kildebogaard mener, at Google Analytics er den mest detaljerede måde at analyse fejlkilder på.
Når man har fået sat sit analyseredskab op, hvad skal man så kigge efter?
"Jeg ville begynde at rette de 20 fejlsider, der har flest sidevisninger internt. Så kan man også analysere de fejlsider, hvor trafikken er kommet fra et andet site, hvor der er noget linkværdi, der går tabt eller mindskes," siger Jacob Kildebogaard, der driver firmaet Webjuice.
Der findes andre metoder at logge og tracke trafikken til et firmas 404-side for eksempel direkte i nogle CMS'er. Men Jacob Kildebogaard mener, at Google Analytics er det mest oplagte og præcise redskab.
Google Analytics giver mulighed for at se, om mange besøgende lander på en fejl-hjemmeside som konsekvens af forkerte links på andre hjemmesider. Man kan også se bounce-raten - altså hvor mange besøgende der forlader hjemmesiden som konsekvens af en fejlside.
Har dit firma landets flotteste 404-side?