Læs også:
Eksperter: Her er faldgruberne ved nyt cyber-forsvar
Den Kolde Krig er erstattet af truslen om cyberkrig
Den danske forsvarsminister Nick Hækkerup (S) anser Danmark som en nation, der både skal kunne forsvare sig og angribe med en cyberhær.
Det fortæller han til online-magasinet Ræson, hvor han udtaler følgende:
"Ligesom med vores kampvogne og fly skal vores cyberenhed ikke kun bruges til forsvar. Vi skal også kunne angribe, hvis det bliver nødvendigt," siger Nick Hækkerup.
Det sker med henvisning til oprustningen af Danmarks cyberforsvar, hvor der i perioden 2010 til 2014 er sat 140 millioner kroner af på at udvikle en cybermilitærenhed - en såkaldt computer network operations-gruppe.
Samtidig med oprustningen på it-forsvaret, skal ministeren ud og finde besparelser på tre milliarder kroner i det danske forsvarsbudget.
Katastrofen kan ramme os
Nick Hækkerup udtaler til Ræson, at det kunne få katastrofale følger, hvis Danmark blev angrebet af hackere, der er i stand til at lamme eksempelvis bankvæsenet.
"Man kan forestille sig angreb fra statslige aktører, der vil være i stand til at lave meget alvorlige angreb og udrette stor skade på Danmark," udtaler forsvarsministeren og fortsætter:
"Det er ikke særlig sandsynligt, at nogen vil angribe Danmark på den måde lige nu. Derimod er det ret sandsynligt, at der er terrorrelaterede grupper, som ønsker at angribe os. De kan nok ikke udføre cyberangreb, som rammer meget bredt, men de kan angribe et snævert område. Og det er jo alvorligt nok."
Forsvarsministeren fremhæver, at eksempelvis er Folketinget blevet ramt af et hackerangreb, ligesom PET's hjemmeside for nyligt blev lagt ned af hackere. Også Patent- og Varemærkestyrelsen har været udsat for angreb, der højst sandsynligt trækker tråde til hackergruppen Anonymous.
Hjælper med afskrækkelse?
Forskningsmedarbejder Thomas Thomasen fra Forsvarsakademiet har ifølge Ræson tidligere advaret mod afskrækkelse og raslen med sablen som et effektivt forsvarsbolværk på nettet.
Hækkerup afviser over for netavisen, at den danske cybermilitære enhed skaber falsk tryghed i forhold til hackerangreb:
"Målet er, at vi skal kunne forsvare os mod cyberangreb, og for mig er det ikke afgørende, om det ligger i afskrækkelse, indgriben eller andet. Det afgørende for mig er, at vi kan beskytte det danske samfund. Det amerikanske National Security Agency har 17.000 folk ansat til at holde øje med cyberangreb, så mon ikke, der er forskellige opfattelser af den sag?"
Forsvarsministeren siger samtidig, at Danmark endnu ikke har taget stilling til, hvor tæt NATO-samarbejdet skal være på cyberspace-området. Her er det NATO's artikel 5, der er i spil.
Artiklen fastslår, at "et angreb på ét NATO-land er et angreb på alle lande i alliancen".
"Jeg tror ikke, der kan være tvivl om, at vi vil stramme op og øge vores samarbejde i NATO. Men om det lige frem skal være artikel 5, og hvordan det vil være relevant at gøre det, har vi stadig til gode at tage stilling til," siger Nick Hækkerup til Ræson.