IT-chefer i opgør med mærkevarer

IT-chefer vil bare have løst opgaven, når de køber office-pakker. De er ligeglade med, om det er Microsoft eller open source. De vil have den billigste løsning. En række ministerier planlægger nu at rotte sig sammen i et fælles udbud, hvor Microsoft og open source kan komme til at byde mod hinanden.

Microsofts prismodel for pc-software har længe været en torn i øjet på kunderne.

Nu rotter IT-cheferne i en række ministerier sig sammen for at få holdt softwaregiganten op mod open source i et offentligt udbud.

? Vi har længe hørt på diskussionen om open source versus Microsoft ? hvad er den bedste løsning? Lad os da få det afprøvet i stedet! Det er vores intention med det fælles initiativ, siger Simon Gjedde, der er chef for Miljøministeriets Center for Informatik og anfører for tiltaget.

Vil gøre en god handel

? For mig er der ikke noget religiøst i det her. Jeg er indkøber og er bare interesseret i en god handel. Problemet for mig som indkøber er, at jeg ikke har et valg, siger Simon Gjedde.

Hvor mange, der går med på initiativet, er endnu uafklaret. Det befinder sig stadig i en tidlig fase, hvor det endnu ikke er formaliseret. Men blandt andre Justitsministeriet, Finansministeriet, Erhvervs- og Økonomiministeriet samt Videnskabsministeriet (VTU) har foreløbig vist interesse.

I IT-chefernes initiativ vil det for første gang i Danmark blive muligt at holde to ellers svært sammenlignelige størrelser op mod hinanden: Open source, hvor man betaler for konsulentydelser, og Microsoft, hvor man betaler licens.

Udbuddet kommer til at ligge i forlængelse af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udviklings omkostnings- og værdimodel (TCO), der netop søger at sammenligne de totale omkostninger ved medarbejderes pc-udstyr.

Begge skal med i udbud

? Det er i reglernes ånd at få begge parter, både Microsoft og open source, med i det samme udbud, siger Søren Brøbeck fra advokatfirmaet Hjorth & Rinhart.

Statens og Kommunernes Indkøbs Service, der normalt forestår offentlige indkøbsaftaler, arbejder med en model, hvor de to løsninger ikke umiddelbart kan sammenlignes, fordi den ene arbejder emd licenser med en fast pris og den anden med konsulentydelser - komplet med migration, integration, systemansvar, garantier og så videre.

Derfor vælger IT-cheferne nu at køre udenom.

Det er ikke kun i Danmark, at kampen om skrivebordene er øverst på dagsordenen. I foråret tabte Microsoft byen München, der valgte at migrere 14.000 brugere over til Linux.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, der fredag bringer mere om duellen mellem Microsoft og open source.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere