Den 45-årige Michael Robertson har kæmpet mod de store musik-udgivere i de sidste 15 år. Nu er hans sidste store satsning - MP3tunes - gået konkurs. Det sker på et tidspunkt, hvor MP3tunes ellers har fået medhold i retten, og firmaets model med cloud-musik er blevet overtaget af Google, Amazon og Apple. Men det ser ud til, at MP3tunes har vundet en pyrrhussejr.
Michael Robertson har vundet krigen, men det har kostet så mange penge, at kassen nu er tom. Den principielle afgørelse i sagen mellem MP3tunes og musik-industrien kommer nu de andre udbydere af cloud-musik til gode - men det er sikkert kun en ringe trøst for Robertson.
Han stiftede MP3.com allerede for 15 år siden og tilbød en tjeneste kaldet Beam-It, hvor man kunne overføre sine musik-cd'er til nettet. Her er ComONs omtale af Beam-It fra januar år 2000. Med Beam-It kunne man flytte hele sin musiksamling ud på nettet og herefter streame musikken tilbage.
MP3.com brugte et smart trick. Man overførte ikke selve musikken - dengang var internet-forbindelserne ikke så hurtige - men sendte kun oplysninger om de enkelte tracks på cd'en, som så blev brugt til at hente musik fra MP3.coms egen database.
I dag ville man kalde dette for cloud-musik - og det minder i forbløffende grad om det, som f.eks. Apple i dag tilbyder under navnet iTunes Match.
Det samme system blev brugt til en anden service, Instant Listening, hvor man kunne lytte til sangene på nyindkøbte cd'er, få sekunder efter at man havde bestilt dem. Igen var tricket, at man fik med en personlig nøgle, som gav adgang til netop disse sange i musik-databasen.
Det førte hurtigt til et sagsanlæg fra musikindustrien, og MP3.com endte med at betale næsten en milliard kroner i erstatning.
Til sidst blev MP3.com solgt til Vivendi Universal, og sitet blev senere solgt videre til it-portalen CNET.
Robertson tjente omkring en halv milliard kroner på salget af MP3.com, og han startede så firmaet Lindows, som solgte en Linux-distribution som også skulle være i stand til at afvikle Windows-programmer. Det førte til en retssag med Microsoft og Lindows måtte senere ændre navnet til Linspire.
Men det var ikke det eneste problem for Linspire. Et opgør mellem Robertson og den tidl. Linspire-chef Kevin Carmony endte i retten. Carmony startede et site, Freespire.com, hvor han spreder "sandheden" om Robertson, der uden held har forsøgt at få en domstol til at lukke sitet.
Robertson står også bag firmaet SIPphone, der har involveret i en retssag mod Vonage for vildledende markedsføring, og i februar 2005 startede så MP3tunes. Her kunne man også uploade sin musik til skyen - og MP3tunes fik sidste år rettens ord for, at det er lovligt.
Men de mange retsager, som MP3tunes har været involveret i, har kostet så mange penge, at selskabet nu er gået konkurs.
Det stopper dog ikke Robertson, som sidste år startede et nyt projekt, Dar.fm, hvor man kan optage live-radio og senere streame eller downloade optagelserne til alle sine netopkoblede enheder. Her er der også tale om et klassisk Robertson-projekt - firmaet flytter rundt på digitalt copyright-beskyttet materiale uden at spørge om tilladelse først.
Så det er sandsynligvis kun et spørgsmål om tid, før Dar.fm også får sin dag i retten.