Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

Artikel top billede

Så slemt står det til med it-sikkerheden i Danmark

It-sikkerheden har bestemt ikke fået det bedre i de danske virksomheder i de senere år. Få forklaringen her.

Læs også:

Derfor skal du bruge dine penge på it-sikkerhed

Her er de største it-trusler mod virksomhederne

"Der er god plads til forbedring af sikkerheden i danske virksomheder," fortæller Kim Aarenstrup, sikkerhedsstrateg i IBM.

Det gør han på baggrund af en undersøgelse, som IBM har lavet blandt sikkerhedsfolk.

"Den konklusion, der overrasker mest, er, at Danmark er blevet overhalet på sikkerhedsfronten. Fra at have ligget rigtig godt til, er vi sakket agterud i forhold til mange andre lande," siger han.

"Der er en tendens til, at sikkerhedsfolkene skal slås rigtig hårdt for deres berettigelse. I forbindelse med finanskrisen er sikkerheden forsvundet fra ledelses-radaren i takt med, at der har været travlt med at kæmpe for forretningens økonomi."

Tre sikkerhedsprofiler

I undersøgelsen har IBM kategoriserer sikkerhedsfolket i tre forskellige grupper:

Brandslukker, der bruger al tiden på at holde fjenderne væk og ikke tænker langsigtet.

Beskytter, der har en beskyttende funktion, og som er teknisk fokuseret med en smule taktisk arbejdsfunktion.

Strategiker, der er tæt på forretningsledelsen og med løbende dialog med ledelsen.

"I Danmark er der flest virksomheder, som ligger et sted mellem brandslukkere og beskyttere. Kun ganske få firmaer ligger helt i top. Det er typisk dem, der har et specielt fokus på sikkerhed, som eksempelvis banker," siger Kim Aarenstrup.

"Der er bestemt plads til forbedring i Danmark, ingen tvivl om det."

Sådan får du styr på sikkerheden

For at udvikle sikkerhedsafdelingen mener Kim Aarenstrup, at det er vigtigt, at firmaet accepterer en bevægelse mod strategikeren.

Den sikkerheds-evolution har han også en opskrift på at nå.

"Virksomhederne bør nedsætte en risiko-komité, der hvor autoriteterne i virksomheden er repræsenteret," siger Kim Aarenstrup.

"Det er en god idé, fordi flere personer får en viden om sikkerheden i virksomheden. På den måde betyder en medarbejderafgang, eksempelvis CIO'ens, ikke nær så meget. Organisationen bliver mere robust og sikkerhedsfokus bliver på det spor, man har fastsat."

Hvordan bygger man bedst den løsning?

"Man sætter nogle af de højest rangerende officerer for bordenden, eksempelvis CIO, CEO, bestyrelsesformand og gerne eksterne rådgivere og revision. Herudover bør alle forretningsområder i virksomheden være med."

"Det er vigtigt at forstå, at it er en komponent i forretningen og ikke kun noget, der vedrører it-afdelingen. Den forståelse mangler i mange danske virksomheder."

Hvor stor skal virksomheden være, før der skal oprettes en risiko-komité?

"Det er en forretningsmæssig beslutning. En lille virksomhed med en stor indtjening på grund intellektuel kapital er vigtig at beskytte. Det modsatte kan selvfølgelig også være tilfældet, så det er svært at give et konkret svar," siger Kim Aarenstrup.

"Der er mange forskellige varianter, og det er en ledelsesbeslutning. Men som minimum er det vigtigt, at der er en person, der har sikkerhed som ansvarsområde. En, der bliver målt på resultaterne, og som har kontakt til ledelsen."

I undersøgelsen har IBM har spurgt ind til en række områder som eksempelvis compliance, sårbarheder, uddannelse, økonomi og innovation.

Undersøgelsen er global, og den kan læses her (PDF).

Læs også:

Derfor skal du bruge dine penge på it-sikkerhed

Her er de største it-trusler mod virksomhederne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere