Artikel top billede

Arkivfoto: Mikael Rieck. (Foto: Mikael Rieck freelance)

Her betyder smarte it-tiltag forskellen på liv og død

Et stort forsøg viser, at døden kan holdes fra døren, hvis man tager helt bestemte it-metoder i brug.

Læs også:

Fremtidens læger undersøger dig hjemme i stuen

It-revolution i milliardklassen på vej til hospitalerne

Det britiske sundhedsvæsen har i en af sine største satsninger nogensinde kunnet måle, at det hjælper at tage it under armen, når man skal forbedre sin økonomi - og ikke mindst forlænge borgernes liv.

Et stort forsøg med telemedicin udført af det britiske sundhedsministerium med over 6.000 patienter - heraf godt 3.000 patienter med enten diabetes, hjertefejl eller kroniske lungesygdomme - har således vist, at korrekt telemedicinering har reduceret dødsraten med 45 procent.

Undersøgelsens foreløbige resultater viser også, at telemedicin har reduceret antallet af besøg på skadestuen med 15 procent, har bevirket en 20 procent reduktion i hasteindlæggelser, 14 procent nedgang i sengedage og ligeledes en nedskæring på 14 procent i antallet af frivillige indlæggelser.

Udover at patienterne kan fortsætte deres liv i egne, trygge rammer har forsøgene også vist, at der er en omkostningsreduktion på otte procent at hente ved at lade patienterne benytte telemedicin.

Det konkluderer det britiske sundhedsministerium, selvom myndigheden ikke har fået knækket alle tallene fra undersøgelserne endnu.

Hospitaler bestemmer selv

Undersøgelsen er blevet igangsat i 2008, og er udført således, at der var mindst 12 måneders data på alle deltagere.

Tre engelske regioner, Newham, Kent og Cornwall, har deltaget i forsøgene, og de deltagende hospitaler har selv måttet bestemme, hvilken form for telemedicin, som de har benyttet i forbindelse med forsøgene ud fra det overordnede spørgsmål:

"Gør brugen af teknologi som et fjernindgreb overhovedet en forskel?"

Resultaterne af de tusindvis af forsøg er siden blevet evalueret af forskere fra seks universiteter; City University London, University of Oxford, University of Manchester, Nuffield Trust, Imperial College London og London School of Economics.

Der har man kigget på data fra undersøgelserne i forhold til fem overordnede temaer, som dækker serviceudnyttelse, patientudtalelser om blandt andet livskvalitet, omkostningseffektivitet, bruger- og de professionelles erfaringer og organisatoriske muligheder for at indføre telemedicin.

Kan bruges i hele landet

Da hvert hospital brugte forskellige metoder med telemedicin som eksempelvis sensorer på kroppen til registrering af patienternes vitale kropsfunktioner, er de britiske sundhedsfolk overbeviste om, at telemedicin kan udrulles i en større skala til Englands omkring tre millioner personer med kroniske sygdomme.

Nu planlægger det britiske sundhedsministerium derfor en større kampagne - "Tre millioner liv" - i samarbejde med blandt andre landets sygesikring, it-industrien og dagplejehjælpen.

Der udstedes dog ingen garantier for, at alle tre millioner langtidssyge når at få behandling med telemedicin, men derimod ønsker sundhedsministeriet med sine forsøg med telemedicin at sætte en retning på sundhedsarbejdet i fællesskab med it-industrien.

Læs også:

Fremtidens læger undersøger dig hjemme i stuen

It-revolution i milliardklassen på vej til hospitalerne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere