Salg af teleudstyr til et skuffeselskab på Cayman Islands har givet både TDC og et amerikansk investeringsfirma millioner af kroner i skattefradrag på det samme udstyr.
TDC har i alt hævet 225 millioner kroner på manøvrerne, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Sagen stammer fra 1997, hvor den danske stat var hovedaktionær i TDC.
Her solgte TDC digitale telefoncentraler for 1,5 milliarder kroner til et investeringsselskab, som leasede det videre til et skuffeselskab på Cayman Islands, som derefter leasede udstyret tilbage til TDC.
Samtidig fik TDC option på at købe centralerne tilbage for én dollar efter en periode på 10 år.
TDC forudbetalte hele lejen, som svarede til salgssummen og fik for ulejligheden en provision på fem procent af salgssummen. Det svarede til 75 millioner kroner.
Fradrag i to lande
Ifølge Morgenavisen Jyllandsposten viser interne papirer, at TDC spekulerede i, at den danske stat ikke ville regne salget af teleudstyret for et rigtigt salg. Det betød nemlig, at TDC også kunne indkassere skattefradrag for afskrivningen af udstyret.
Samtidig fik skuffeselskabet fradrag for det samme udstyr fra den amerikanske stat, fordi der var divergerende opfattelser af hvilket firma, der ejede udstyret.
I 1997 var aktierne i TDC primært ejet af den danske stat og flere tidligere ministre sad i selskabets bestyrelse.
Tidligere finansminister Knud Heinesen var bestyrelsesformand, tidligere industriminister Nils Wilhjelm var bestyrelsesmedlem og landsretsdommer Hans Würtzen var administrerende direktør.
Senere har TDC lavet flere af disse manøvrer, heriblandt nogle mens tidligere finansminister Henning Dyremose har siddet i chefstolen hos TDC.
Ifølge formanden for de statsautoriserede revisorer, John Bygholm, er der intet ulovligt ved metoden, som kaldes dobbelt-dip.
Henning Dyremose betegner i dag overfor Morgenavisen Jyllands-Posten aftalen som "fornuftig". Han afviser, at formålet med konstruktionen var at få skattefradrag i to lande på samme tid.