TDC tjente millioner på skattemanøvre

TDC har tjent millioner i provision og skattefradrag på fiktivt at sælge teleudstyr fra Danmark til Cayman Islands og lease det tilbage igen.

Salg af teleudstyr til et skuffeselskab på Cayman Islands har givet både TDC og et amerikansk investeringsfirma millioner af kroner i skattefradrag på det samme udstyr.

TDC har i alt hævet 225 millioner kroner på manøvrerne, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Sagen stammer fra 1997, hvor den danske stat var hovedaktionær i TDC.

Her solgte TDC digitale telefoncentraler for 1,5 milliarder kroner til et investeringsselskab, som leasede det videre til et skuffeselskab på Cayman Islands, som derefter leasede udstyret tilbage til TDC.

Samtidig fik TDC option på at købe centralerne tilbage for én dollar efter en periode på 10 år.

TDC forudbetalte hele lejen, som svarede til salgssummen og fik for ulejligheden en provision på fem procent af salgssummen. Det svarede til 75 millioner kroner.

Fradrag i to lande

Ifølge Morgenavisen Jyllandsposten viser interne papirer, at TDC spekulerede i, at den danske stat ikke ville regne salget af teleudstyret for et rigtigt salg. Det betød nemlig, at TDC også kunne indkassere skattefradrag for afskrivningen af udstyret.

Samtidig fik skuffeselskabet fradrag for det samme udstyr fra den amerikanske stat, fordi der var divergerende opfattelser af hvilket firma, der ejede udstyret.

I 1997 var aktierne i TDC primært ejet af den danske stat og flere tidligere ministre sad i selskabets bestyrelse.

Tidligere finansminister Knud Heinesen var bestyrelsesformand, tidligere industriminister Nils Wilhjelm var bestyrelsesmedlem og landsretsdommer Hans Würtzen var administrerende direktør.

Senere har TDC lavet flere af disse manøvrer, heriblandt nogle mens tidligere finansminister Henning Dyremose har siddet i chefstolen hos TDC.

Ifølge formanden for de statsautoriserede revisorer, John Bygholm, er der intet ulovligt ved metoden, som kaldes dobbelt-dip.

Henning Dyremose betegner i dag overfor Morgenavisen Jyllands-Posten aftalen som "fornuftig". Han afviser, at formålet med konstruktionen var at få skattefradrag i to lande på samme tid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere