Læs også:
Derfor elsker udviklerne Microsofts Windows 8
Computerworld News Service: Microsofts Visual Studio er det officielle udviklerværktøj til Microsofts samlede platform, og derfor kommer der naturligt nok en ny udgivelse, når der sker større ændringer i Windows.
Visual Studio 11, der på nuværende tidspunkt er i betatest, understøtter Windows Runtime, der driver den nye tabletvenlige brugergrænseflade i Windows 8 ved navn Metro.
Visual Studio 11 vil som værktøjet til udvikling af Metro-programmer blive afgørende for, om den kommende version af Windows bliver en succes eller en fiasko.
Og ydelsen i betaversionen er god.
Understøtter mange sprog
Visual Studio understøtter som standard en lang række programmeringssprog, heriblandt Visual Basic, Visual C#, Visual F#, C/C++ og JavaScript.
Det kan derfor anvendes til mange forskellige typer projekter, såsom forskellige typer webapplikationer i ASP.Net, tilføjelser til Microsoft Office, applikationer til SharePoint 2010 samt Silverlight.
Microsofts cloud-platform, Windows Azure, vil også blive understøttet, men er det ikke i betaversionen - og det er skuffende. Der er dog ingen tvivl om, at det kommer i den endelige udgivelse.
Udfordringen for Microsoft er at håndtere alle afhængighederne, heriblandt Azure-emulatoren og integration med den lokale webserver, Internet Information Services samt selve Azure.
Nyt design
Visual Studio er gradvist blevet redesignet, så det nu er lettere at udvide og opdatere dets brugergrænseflade. Visual Studio 2010 var den første version, der brugte Windows Presentation Foundation (WPF) til editoren og det meste af brugergrænsefladen, hvilket hovedsageligt var en succes.
Det endte endda med at forbedre WPF, fordi teamet fandt og forbedrede flere fejl og ydelsesmæssige problemer. Microsoft har desuden føjet pakkehåndtering til Visual Studio i kraft af open source-projektet NuGet.
Udvikling til Metro
Læs også:
Derfor elsker udviklerne Microsofts Windows 8
Med version 11 giver Microsoft nu Visual Studio en Metro-orienteret ansigtsløftning i overensstemmelse med det nye tema til Windows, selvom det integrerede udviklingsmiljø selvfølgelig stadig er et desktop-program.
Designerne har valgt en temmelig mat og minimalistisk farvesammensætning - angiveligt for at lade farverne i de udviklede programmer stå tydeligere frem.
De to største klagepunkter i det officielle feedback-forum, Visual Studio UserVoice, vedrører titler med udelukkende store bogstaver i værktøjskasserne og så den manglende farve på værktøjslinjerne.
Selvom disse to klagepunkter blot drejer sig om kosmetiske ændringer, har Microsoft markeret, at de er taget op til overvejelse.
Bag sit grå ydre indeholder Visual Studio 11 beta tonsvis af nye funktioner.
Sådan udvikler du til Metro
Den mest åbenlyse er udvikling til Metro, og udviklingsværktøjerne imponerer. Brugergrænsefladen af programmer i Metro-stilen designes enten i XAML til .Net, native-kode eller i HTML og CSS.
XAML er det deklarative designsprog, der også bruges af WPF og Silverlight. Visual Studio indeholder en tosporet editor, så man kan skifte gnidningsfrit mellem koderedigering og visuelt design. Der er ingen grafisk editor til Metro HTML-apps, men kodeeditorens autofuldførelses-funktion, IntelliSense, er en rigtig god hjælp til JavaScript og CSS.
Microsoft tilbyder desuden et andet designværktøj ved navn Expression Blend, der har en grafisk editor til både XAML og HTML, og som også kan åbne og gemme Visual Studio-projekter.
Som udvikler kan man fejlrette apps i Metro-stilen på flere forskellige måder. Man kan køre applikationen på sin lokale computer, hvilket fungerer godt, hvis man har mindst to skærme til rådighed, eller man kan køre applikationen på en anden computer eller i en Metro-simulator, hvilket som regel er at foretrække, hvis man kun har én skærm til rådighed.
Simulatoren er interessant, fordi den faktisk består af en fjernskrivebords-session med ens egen computer. Derfor kan man køre enhver Metro-app i et vindue på sit skrivebord.
Når ens Metro-app er færdigudviklet, kan man bruge den nye Store-menu til at oprette en udviklerkonto, gemme skærmbilleder, bygge og uploade en applikationspakke til Windows Store.
Hele denne proces er integreret direkte i Visual Studio og vil gøre det lettere for udviklerne at udgive deres apps.
Den store forandring i den nye version af Team Foundation Server er, at Microsoft kan hoste den på Windows Azure. Det er godt nyt for it-afdelinger, der synes godt om application lifecycle management-systemets rige funktionalitet, men som alligevel synes, at det er for komplekst at konfigurere og vedligeholde. Vær dog opmærksom på, at visse funktioner fra den lokale version, såsom integration med SharePoint, ikke er inkluderet i den hostede version.
Microsoft har for nylig annonceret en build-service ud over det eksisterende repository til kildekode, fejlhåndtering og arbejdsopgaver.
Den nye version af Visual Studio får herudover forbedret enhedstest og vil understøtte test-frameworks fra tredjeparter, heriblandt nye test-frameworks til apps i Metro-stilen og til native kode i C++. Visual Studio 11 vil også indeholde det nye værktøj Unit Test Explorer til gennemførelse af test og resultatanalyse.
Her er dommen
Læs også:
Derfor elsker udviklerne Microsofts Windows 8
Små detaljer kan gøre en stor forskel for udviklere, og Visual Studio 11 indeholder mange små ændringer, der skal for bedre produktiviteten.
'Hurtig start' gør det nemt at finde funktionerne. Indtaster man for eksempel "pakke", får man en liste over alle menuer og valgmuligheder relateret til pakkehåndtering.
En anden ny, stærk funktion er forhåndsvisning. Den løser det udbredte problem for udviklere, hvor det integrerede udviklingsmiljø åbner det ene vindue efter det andet, i forbindelse med at man foretager ting såsom gennemgang af koden eller kontrol af definitioner på variabler og funktioner.
Problemet er, at det integrerede udviklingsmiljø hurtigt bliver et virvar af vinduer. Funktionen "forhåndsvisning" åbner midlertidige kodevinduer, så man undgår at drukne i vinduer.
Bedre end forgængeren
Da Visual Studio 2010 udkom, klagede udviklerne over den utilstrækkelige hjælp, der var tilgængelig online.
Til Visual Studio 11 medfølger den bedste online-hjælp, som Microsoft har leveret i årevis. Det er let at skifte mellem online og lokal hjælp. Indholdsfortegnelsen fungerer, og det går hurtigt.
Visual Studio er et kæmpestort produkt og umuligt at dække fyldestgørende i en kort anmeldelse. For eksempel er der også mange ændringer i de sprog og frameworks, som Visual Studio 11 er rettet mod. Det er dog imponerende, at denne version af Visual Studio - på trods af det integrerede udviklingsmiljøs enorme omfang - opleves som mere rent, hurtigere og mindre oppustet end sin forgænger.
Det er smag og behag, om disse positive indtryk falmer en smule på grund af den lidt triste farvesammensætning i den grafiske brugergrænseflade.
Men selvom den grå ansigtsløftning kan få det hele til at se lidt farveløst ud, så er det alligevel det hele værd, når man oplever, hvor meget der er blevet arbejdet på at strømline værktøjerne.
Oversat af Thomas Bøndergaard
Læs også: