Én enkelt mand er ansvarlig for, at Googles Street View-biler har samlet data fra åbne trådløse netværk i Danmark og mange andre lande. Det fremgår af den fulde version af rapporten fra den amerikanske Federal Communications Commission, som slap ud i denne uge.
Denne ukendte Google-udvikler - hans navn er fjernet fra rapporten - har på egen hånd skrevet den kode, som sørgede for den dataindsamling der skaffede Google en rekordbøde i Frankrig på 750.000 kr.
Google har gjort alt for at beskytte hans identitet, men nu kan New York Times alligevel afsløre hans navn og personlige detaljer.
En tidligere efterforsker for anklagemyndigheden, som har været involveret i en anden sag om Street View, fortæller at der er tale om programmøren Marius Milner, som er ekspert i Wi-Fi teknologi.
På sin LinkedIn-side kalder Milner sig selv for "hacker" og praler med, at han ved "mere end jeg ønsker om Wi-Fi".
Avisen har opsøgt Milner på hans hjemadresse, men han har afvist at kommentere oplysningerne og henvist til sin advokat, som heller ikke ville udtale sig.
Street View startede som en ambitiøs plan om at fotografere mange af verdens byer på gadeplan. Men Google-udvikleren gik et skridt videre og tilføjede kode, som sørgede for at opfange data fra ukrypterede trådløse netværk i årene mellem 2007 og 2010.
Programmøren hævder, at han har informeret flere kolleger om koden og rundsendt et dokument internt hos Google, der beskriver datahøsten. Men Google holder fast i, at ansvaret ligger alene hos medarbejderen.
Ifølge LinkedIn-profilen har Milner tidligere arbejdet hos Lucent Technologies og Avaya, og han står bag wardriving-programmet NetStumbler til Windows.
Wardriving handler netop om at køre rundt for at finde sårbare trådløse netværk. Så er det måske ikke helt overraskende, at Milner fik opgaven med at skrive kode til at lokalisere trådløse hotspots fra Street View-bilerne. Han skrev koden som en del af de 20 pct. af arbejdstiden, hvor Google-udviklere har lov til at arbejde på deres egne projekter.
Google er ikke de eneste, som samler data om trådløse hotspots for at hjælpe med lokalisering af brugerne. Både Apple og firmaet Skyhook gør det samme, og Skyhook har ligefrem sagsøgt Google, fordi man mener at søgegiganten har presset smartphone-producenter til at droppe firmaets teknologi.
Men rapporten viser altså, at Milners software samler langt flere data fra de trådløse netværk end det, der er nødvendig til lokaliserings-formål - og mere end det, som Google selv har været klar over. I 2010 måtte Google hyre et eksternt firma for at afdække, hvordan Milners gstumbler-software fungerer.
Ifølge New York Times er sagen symptomatisk for Google, hvor udviklerne har en meget høj status og nærmest regerer som konger over deres egne projekter. I deres tankegang handler det om at samle så mange data som muligt - man kan altid filtrere bagefter og smide det overflødige væk.