Island: Danmark er gået sammen med Norge, Sverige og Island i et pilotprojekt om remote hosting.
Det har resulteret i en fælles nordisk supercomputer til brug for universiteter og forskningsinstitutter i de fire lande.
Supercomputeren, Gaðar, udfordrer den traditionelle tankegang om at bringe energien til supercomputeren.
I stedet er Gaðar bragt til energikilden, og det er dét, der skal skabe succesen.
"Det er en platform med potentiale til at vokse, og jeg tror, den kommer til at vokse rigtig meget. Jeg tror, vi vil se den vokse sig op til ti gange så stor og på den måde være til gavn for universiteternes forskning," siger direktør i Reykjavik Energy Thorvaldur Sigurdsson om den nye supercomputer.
Gaðar er placeret i Thor Data Center, der ligger i Hafnarfjordur på Island, hvor energien er grøn med et gult prisskilt.
Flere arbejdspladser
De lave energipriser sparer på driftsbudgetterne for universiteternes forskningsprojekter, og det frigiver flere midler til forskning.
Det kan ligefrem skabe flere arbejdspladser.
"Nogen er bange for, at de mister deres job, hvis ikke de har deres servere tæt på sig. Men det er en forkert opfattelse, det skaber nemlig tværtimod flere jobs. Hvis din hardware er placeret et sted med lave energipriser, som her i Island, får du flere penge til at købe mere hardware. Mere hardware betyder flere ressourcer, der kan bruges på mere forskning - og det kræver flere mennesker," forklarer Thorvaldur Sigurdsson.
Administrationen af supercomputeren håndteres af fire eksperter - en fra hvert af de fire involverede lande.