Artikel top billede

E-valg bliver en realitet i Danmark

Allerede til næste valg kan du måske finde en elektronisk stemmeseddel, når du skal sætte dit kryds i den lokale gymnastiksal. Her kan du læse, hvordan det kommer til at foregå.

Læs også:
 
Regeringen vil have indført e-valg inden sommer

Sådan kan du stemme digitalt til næste valg

Sådan testes e-stemmer ved folketingsvalget

S-R-SF-regeringen er som ventet gået i gang med at ændre valgloven, så danskerne fremover kan afgive deres stemmer elektronisk.

Dermed tyder meget på, at e-valget måske allerede bliver en realitet til kommunal- og regionalvalget den 19. november 2013.

E-valget skal gennemføres med valgmaskiner på selve valgstedet, og der vil dermed ikke kunne stemmes over internettet. Samtidig vil det stadig være muligt at afgive sin stemme helt old school med papir og blyant.

Sådan lyder meldingen fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i en pressemeddelelse.

"Vi skal modernisere den offentlige sektor, så det er oplagt at udnytte de muligheder, ny teknologi giver os - også i forbindelse med valg."

"Forsøgene skal vise, om der er væsentlige fordele ved elektroniske valg, som gør, at vi skal overveje at digitalisere valghandlingen på længere sigt," lyder det fra Margrethe Vestager.

12 kommuner er hoppet på

E-valget bliver afholdt ved, at vælgeren vælger sit parti og/eller kandidat på en valgmaskine, som derefter printer stemmesedlen ud som en papirkvittering.

Denne papirkvittering bliver derefter lagt i en stemmekasse, der elektronisk registrerer stemmen, hvorefter stemmen bliver betegnet som afgivet.

Du kan læse et eksempel på, hvordan e-valget muligvis kan afholdes her.

Indtil videre står det kommunerne frit for, om de vil hoppe med på e-valgsvognen.

12 kommuner har ifølge Kommunerne Landsforening (KL) indtil videre søgt om at være med i forsøgsordningen med e-valgsstemmer, som tæller på lige fod med de analoge stemmeafgivelser.

De tolv kommuner, som vil forsøge sig med e-valg, er København, Århus, Aalborg, Odense, Bornholm, Frederiksberg, Gentofte, Glostrup, Kolding, Odder, Vejen og Aabenraa.

"Udfordringen bliver så, om det kan gøres sikkert nok og samlet set inden for en forsvarlig økonomisk ramme, og det skal forsøgene også være med til at afdække. Jeg håber, at kommunerne får gode erfaringer med forsøgene med e-valg, så de kan blive bredt ud til hele landet," lyder det fra Margrethe Vestager i pressemeddelelsen.

Læs også: 

Regeringen vil have indført e-valg inden sommer

Sådan kan du stemme digitalt til næste valg

Sådan testes e-stemmer ved folketingsvalget




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sådan: Opgradér din printerløsning uden store investeringer