Google har netop lanceret den anden bølge af sit Art Project og denne gang er der også danske museer med. Den første udgave af Art Project kom i februar med 17 museumspartnere og nu kommer så den næste version med 151 udstillingssteder og mere end 30.000 kunstværker.
Fra Danmark deltager Statens Museum for Kunst og Ny Carlsberg Glyptotek, som deler deres samlinger gennem projektet. De står nu sammen med mange andre museer verden over - lige fra Musée d'Orsay i Paris og Museum of Islamic Art i Qatar til National Gallery of Modern Art i Delhi.
De fleste af museerne og kunstværkerne er selvfølgelig allerede på nettet, men Art Project præsenterer dem under en fælles brugerflade med funktioner som f.eks. Street View-adgang til nogle af bygningernes gange. Der er også gigapixel-fotografier, hvor man kan zoome ind på 45 værker.
"Statens Museum for Kunst arbejder målrettet for fri og åben adgang til den digitaliserede kulturarv i lyset af den teknologiske udvikling. Vi vil gerne bidrage til, at vores fælles kulturarv bredes ud i verden og bliver et råmateriale for brugernes kreativitet, innovation og læring," siger museumsdirektør Karsten Ohrt.
Art Project startede som et af de berømte 20 pct.-projekter hos Google, hvor udviklerne har lov til at bruge en del af deres arbejdstid på egne projekter. En gruppe kunstinteresserede Google-ansatte begyndte at tænke over, hvordan kunst kan gøres mere tilgængelig online - og resultatet er nu klar med kunstværker fra mange lande.
"Det er herligt nu at kunne vise verdens internetbrugere, hvilke kunstoplevelser, der venter dem i Danmark - nu skal der ikke mere til end en internetforbindelse, før en japaner kan få øjnene op for Hammershøi," siger Christine Sørensen, der er kommunikationschef i Google Danmark.
Statens Museum for Kunst og Ny Carlsberg Glyptotek deltager med henholdsvis 159 og 48 af deres mest populære værker i form af fotografier i høj opløsning på den nye platform for kunst.