Artikel top billede

Derfor var TDCs fiber lukket land for nye kunder

DONGs gamle fibernet i hovedstadsområdet var lukket for nye kunder i flere år efter TDC's overtagelse, og stadig er det en godt skjult mulighed. Først senere i år begynder TDC at markedsføre fiberet til private i København og Nordsjælland.

(Opdateret 14:02) Købesummen lød på 325 millioner kroner, da TDC i november 2009 skrev under på en handel med DONG Energy om overtagelse af elselskabets fibernetværk i hovedstadsområdet og Nordsjælland.

Yderligere 100 millioner kroner skulle betales senere, afhængigt af køberens indtjening på det nyerhvervede fibernet. Men den endelige pris blev noget højere, og TDC var i flere år forhindret i at bruge fibernettet til andet end transport-funktion på sit backbone-net.

Først i slutningen af 2011 åbnede TDC så småt op for, at nye kunder kunne få fiber i Hovedstadsområdet og Nordsjælland. Og først senere i år begynder selskabets at fortælle kunderne om fibertilbuddet.

TDC fortæller nu om årsagen til, at DONG-fibernettet reelt har været lukket land for nye kunder siden overtagelsen.
Koncernteknologi-chefen i TDC, Jess Ibsen forklarer, at selskabet har måttet udskifte al elektronik, som styrer fibernettet - lige fra de centrale switche i backbone-punkterne, forgreningerne i netværks-maskerne og helt ud til den tilslutnings-boks, der sidder indenfor hos de cirka 22.000 private husstande, som fulgte med over ved TDCs overtagelse af nettet fra DONG.

"Genopbygningen af DONG-fiberet har kostet os et pænt to-cifret millionbeløb," siger Jess Ibsen til ComON.

Mange mener I fik fiberet for en meget lav pris. Men den var altså ikke helt så lav alligevel?

"Jamen, der er initialomkostninger og så er der senere betalinger. Og så har Dong-nettet givet os meget store driftsomkostninger. Så helt billigt var det heller ikke," siger Jess Ibsen.

TDC er underlagt regulering, som tvinger selskabet til at åbne sine kobber- og fiber-net for andre teleselskaber. Men på trods reguleringen har prisen på at leje sig ind på TDCs fibernet i hovedstadsområdet været så høj, at mindst et konkurrerende selskab, Telenor, har følt sig tvunget til at droppe fiberet.

599 kroner for 50/10 Mbit med tv

Selvom det gamle DONG-fiber nu er åbent for nye kunder, går TDC yderst stille med dørene. Markedsføringen kommer først i gang senere i år, fortæller Jes Ibsen. Først skal selskabet nemlig afslutte flytning af godt 10.000 kunder fra det lille selskab FastTV, som TDC købte i 2009, og som skal udstyres med en HomeTrioPakke som alternativ til deres gamle tv-fiber-løsning.

Graver man lidt i menuerne på TDCs hjemmeside, vil man kunne se, at en HomeTrio med telefon, tvpakke og bredbånd leveret over fiber kan erhverves for 499 599 kroner om måneden. TDC begrænser dog hastigheden en del i forhold til andre selskabers fibertilbud: 50Mbit er den hurtigste downloadhastighed og trods fiberteknologiens synkrone symmetriske muligheder er uploadhastigheden skåret ned til 10 Mbit.

Det bliver dog langt fra alle indbyggere i hovedstadsområdet og Nordsjælland, der kan få lov at koble sig på TDCs fiber, og det står ikke klart, hvilke præcise kriterier, der afgør, om en husstand vil blive tilbudt fibermuligheden.

TDCs fiberkontor, som på anmodning fortæller, om en adresse er OK til fiber eller ej, kan ikke oplyse tidshorisont eller andre detaljer for de adresser, som ikke er omfattet af muligheden for fibertilslutning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere