Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) ser ingen problemer i, at forhandlergiganten Atea er endt med at have tre indgange til udbud af kommunale pc-indkøb under SKIs knapt et halvt år gamle rammeaftale for standardcomputere (02.02).
Den situation er opstået efter at Atea sammen med Lenovo og Dell er udpeget som leverandører på rammeaftalen. Både Lenovo og Dell kan dog vælge at benytte Atea som underleverandør på de tilbud, som de giver kommunerne.
Dermed kan de offentlige kunder ende med at skulle vælge mellem to eller tre forskellige tilbud, som alle bliver leveret fra Atea.
SKIs kunde- og kommunikationsdirektør Jan Michelsen er ikke bekymret for at komme i karambolage med konkurrencereglerne. Han mener, at der er tale om en "teoretisk situation". Han understreger samtidig, at brug af underleverandører på SKI-aftaler er fuldt lovligt.
"Hvis Dell og Lenovo vælger at benytte Atea som underleverandør, anser jeg det som givet, at det sker som følge af professionelle forretningsmæssige overvejelser," Jan Michelsen.
Hvordan sikrer SKI, at Atea ikke får et uretmæssig fordel gennem et overblik over priserne på det enkelte udbud?
"Virksomheder må naturligvis ikke gennem informationsudveksling om priser, prisændringer og lignende begrænse konkurrencen. Men jeg har vanskeligt ved at forestille mig, at Dell eller Lenovo skulle have fordel af at byde ind med tilbud, der er med til at svække deres egen konkurrencesituation," siger Jan Michelsen.
"Får vi mistanke om, at virksomheder for eksempel har afgivet koordinerede priser, vil vi naturligvis rette henvendelse til Konkurrence- og forbrugerstyrelsen for at få afklaret den konkrete sag. Jeg har imidlertid vanskeligt ved at forestille mig, at Dell, Lenovo og Atea vil foretage sig noget, der kan være med til at begrænse konkurrencen, og underminere deres egne chancer for at vinde ordren. Jeg mener, det er en tænkt situation," siger Jan Michelsen.