Artikel top billede

Spionagefrygt sender kinesisk netværks-gigant ud i kulden

Er den kinesiske netværksgigant Huawei involveret i statsspionage?

Den australske regering har udelukket den kinesiske telekommunikations-leverandør Huawei fra et offentligt udbud om et nationalt bredbånds-netværk. Beslutningen blev truffet allerede sidste år, men er først nu kommet frem. Begrundelsen skulle være de mange cyberangreb fra Kina. Den australske regering mener at Huawei kan være i ledtog med det kinesiske militær eller andre statsorganer.

Huawei skulle levere udstyr til et såkaldte "gigabit passive optical network", men det blev blokeret efter råd fra Australiens egen efterretnings-tjeneste ASIO, skriver avisen Financial Review. Det nationale bredbånds-netværk skal forsyne 93 procent af de australske husstande med hurtig internet.

Kineserne har dog stadig en kontrakt om at udbygge Vodafones mobilnet i Australien til en værdi af næsten fire milliarder kroner. Den tidligere australske udenrigsminister Downer sidder i Huaweis australske bestyrelse.

Huawei er verdens andenstørste leverandør af teleudstyr - kun Ericsson er større - men selskabet er flere gange løbet ind i problemer i USA.

Som ComON kunne fortælle sidste år, blev Huawei forhindret i at byde på leverancen af et nyt netværk til det amerikanske beredskab, National Emergency Communications Network. Firmaet måtte heller ikke overtage det konkursramte selskab 3Leaf Systems. I 2008 forsøgte Huawei forgæves at overtage 3Com.

Et udvalg i Repræsentanternes Hus har betegnet de kinesiske telekoncerners ekspansion i USA som en trussel mod den nationale sikkerhed. Huaweis stifter og chef har en fortid i den kinesiske hær og der er angiveligt økonomiske forbindelser med det kinesiske svar på KGB.

Senest har Symantec opløst sin alliance med Huawei om udviklingen af sikkerhedsprodukter. Her frygter man angiveligt, at det tætte samarbejde med Huawei kan gøre det umuligt for Symantec at få adgang til følsomme informationer om cybertrusler fra den amerikanske regering. Det er trusler, som ofte kommer fra Kina.

Ifølge New York Times vil Symantec i løbet af de næste to uger sælge alle sine andele i joint-venture selskabet Huawei Symantec til kineserne og det ventes at de vil flytte kontoret helt ud af USA.

Symantec forsøger netop nu at komme med i et pilotprogram, hvor regeringen deler følsomme efterretninger med den private sektor, og her passer det ikke ind i billedet, at informationerne kan lande i Kina.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere