Artikel top billede

Stor aktion: Microsoft knalder botnet-bagmænd

Microsoft sagsøger 39 personer for at stå bag udspekuleret botnet, der har hærget i årevis på mange millioner computere.

Læs også:

Her er otte metoder til at bekæmpe botnet

Computerworld News Service: Microsoft oplyser, at selskabet sammen med flere samarbejdspartnere har forstyrret adskillige organiserede, kriminelle netværk, der har anvendt et stykke malware ved navn Zeus til at stjæle i omegnen af 562 millioner kroner i løbet de sidste fem år.

Selskabet oplyser, at de angiveligt ansvarlige for første gang er blevet sagsøgt med anvendelse af den amerikanske lov angående svindel og organiseret kriminalitet, Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (RICO) Act.

Zeus har længe været en torn i siden på finansvirksomheder på grund af dens evne til at forblive skjult og dens meget avancerede evne til at stjæle brugeroplysninger inden for netbank og e-handel.

Det går anklagerne på

Microsoft anklager i et søgsmål indgivet 19. marts til USA's distriktsdomstol for det østlige distrikt i New York sagsøgte for i løbet af de sidste fem år at have inficeret mere end 13 millioner computere og stjålet mere end 100 millioner dollar (hvilket er knap 562 millioner kroner i dagens kurs).

I det civile søgsmål beskrives 39 sagsøgte, der alle henvises til som John Doe, da mange af dem udelukkende er identificeret ud fra internet-kaldenavne såsom Gribodemon og Harderman.

Dette er blot det seneste søgsmål i en række fra Microsoft mod operatører af botnet.

Selskabet har tidligere gået rettens vej for at få tilladelse til at tage kontrol over domænenavne associeret med command and control-infrastrukturerne fra botnets såsom Kelihos, Rustock og Waledac.

Selskabet har også tidligere indgivet civile søgsmål mod unavngivne operatører, hvilket dog på grund af problemer med juraen ikke har været nogen stor succes.

Microsoft oplyser desuden, at dette er første gang, at selskabet har medsagsøgere i en sag om botnets. Det drejer sig specifikt om Financial Services Information Sharing and Analysis Center, en nonprofit-sikkerhedsorganisation samt National Automated Clearing House Association.

NACHA fører tilsyn med Automated Clearing House-systemet (ACH), der er et meget udbredt men aldrende system, der anvendes af finansvirksomheder til transaktioner i forbindelse med betalingsservice og behandling af check og pengeoverførsler. Dette system har været ramt hårdt af Zeus.

Microsoft og selskabets partnere fik fredag lov til at beslaglægge servere placeret i Scranton i staten Pennsylvania og i Lombard i staten Illinois. Herudover har Microsoft taget kontrol over 800 domæner, der var del af Zeus' infrastruktur.

Microsoft hævder, at denne manøvre har resulteret i, at adskillige Zeus-botnet er blevet forstyrret eller lukket ned.

Selskabet vil nu arbejde på at identificere og informere folk, hvis computere er inficeret med den skadelige software. Den finske sikkerhedsleverandør F-Secure og sikkerhedsfirmaet Kyrus Tech har også bidraget til dette modangreb.

Oversat af Thomas Bøndergaard.

Læs også:

Her er otte metoder til at bekæmpe botnet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere