Læs også:
Oracle dropper ældre JavaFX runtime
Java er en bombe under din it-sikkerhed
Da Oracle for få tre år siden købte Sun Microsystems, var kritiske røster med Google i spidsen fremme med frygt for, at Java-udviklingen var på afveje.
De to selskaber har siden været ude i en bitter juridisk strid om retten til at benytte Java.
Krisen mellem Oracle og Google blev ikke mindre af, at Java-opfinderen James Gosling forlod Oracle til fordel for netop Google, som han dog er stoppet hos nu for at hellige sig sit eget robot-firma.
Ny Java hvert andet år
Frygten for en ukendt udviklingsplan maner Oracler nu i jorden med en ambitiøs 10-års plan for Java-udviklingen frem mod 2021, skriver Computerworld svenske søsterblad, ComputerSweden.
De aktuelle Java-versioner for Java Standard Edition (Java SE) og Java Development Kit (Java DK) er i deres syvende udgave, og version 8 forventes at komme i sommeren 2013.
Simon Ritter fra Oracle kunne samtidig fortælle, at version 9 kommer i 2015, version 10 i 2017, version 11 i 2019, mens version 12 er tilgængeligt i 2021.
Det vil sige, at Oracle forventer at sprøjte en ny version af Java på gaden hvert andet år frem mod 2021.
Sådan udvikler Java sig
Og hvad dækker versionsnumrene så over?
Java SE Version 8 forventes blandt andet at have en tættere integration til Java FX og øget udnyttelse af multikerne processorer og understøtte virtualisering bedre.
I Version 9 til 2015 skal Javas virtuelle maskine (JVM) være selvoptimerende, så den bedre kan håndtere af 64-bit data og store vektorberegninger.
Samtidig vil der være justeringer i programmeringer til GPU (graphic processering unit - grafikkort) og bedre forvaltning af Oracles databasesprog PL/SQL.
I 2017 med version 10 er målet en optimering af flerdimensionelle arrays, mens Oracle ifølge ComputerSweden ikke løfter sløret for konkret indhold i de efterfølgende versioner.
Trods afsløringen af planerne er det stadig uklart, hvor meget Java-folk skal lære nyt, og hvor meget de kommende Java-versioner påvirker bagudkompatibiliteten.
Oracle oplyser på sin hjemmeside, at der i dag er tre milliarder enheder, der benytter Java.
Læs også: