I de kommende måneder kommer Google med en ny version af sin søgemaskine med en række ændringer, der beskrives som de mest dramatiske nogensinde i tjenestens historie. Det skriver Wall Street Journal.
Søgemaskinen skal fremover levere mere end blot en liste med links.
Den vil fremover præsentere fakta og direkte svar på søgeforespørgsler øverst på resultatsiden.
Placering og vægtning
Det betyder også at der sker store ændringer i den måde, websider bliver vægtet og placeret i resultatlisten.
Google erstatter ikke sit nuværende nøgleords-baserede system, men satser på at udvide det med "semantisk søgning", hvor man forsøger at analysere betydningen af de indtastede ord.
Du kan læse mere om arbejdet med fremtidens søgemekanismer her.
Google har samlet en database med millioner af "objekter" - mennesker, steder og ting - i de sidste to år.
Den skal nu bruges til at levere semantiske søgeresultater.
Som vi forstår verden
Fremtidens Google-søgning vil fungere "ligesom mennesker forstår verden," siger firmaets søgechef Amit Singhal.
Hvis man for eksempel indtaster "Lake Tahoe" kan man straks se de vigtigste fakta om søen, som dens placering, højde, gennemsnits-temperatur eller salt-indhold.
På et mere komplekst spørgsmål som "Hvad er de 10 største søer i Californien" vil Google forsøge at levere svaret selv i stedet for at linke til eksempelvis Wikipedia.
Kampen mod Bing
Den nye semantiske søgning skal hjælpe Google i kampen mod Microsofts Bing, men det betyder også at Google kommer til at stå stærkere overfor Facebook, som allerede har samlet informationer om millioner af mennesker, steder og ting.
Det skal også få brugerne til at blive længere tid på Google. Når man har søgt efter en bestemt forfatter kan man for eksempel finde en liste over bøger og springe videre til andre forfattere uden at forlade Google.
En af avisens kilder oplyser, at ændringerne får direkte betydning for 10-20 procent af alle søgninger hos Google, og det kan få millioner af andre websider til at ændre deres struktur så det passer til Googles nye søgekriterier.
Læs også:
Nu rykker det semantiske internet.