Artikel top billede

Dansk Kinect-drone skal redde dig fra druknedøden

Flere danske startups er ved at få avancerede drone-projekter på vingerne. Dronerne skal bruges til minerydning, katastrofehjælp og livredning på havet. I kullisen venter insektagtige overvågnings-droner kendt fra computerspil.

Mindst et par danske projekter arbejder for tiden med at udvikle selvstyrende minihelikoptere, der kan et blive en slags fredelig pendant til de krigs-droner, som USA med dødbringende virkning anvender i Afghanistans og Pakistans utilgængelige bjerge.

De danske drone-projekter er dog ikke tænkt som militære angrebs- og overvågnings-våben: Frem for at slå ihjel skal de små selvstyrende helikoptere redde liv.

I nordjyske Støvring har en halv snes mennesker siden 2010 arbejdet på udviklingen af hardware og navnlig software til en drone, hvis fremmeste opgave bliver at kortlægge områder med miner, og vise sikre passager gennem minerede arealer, hvor færdsel ellers kunne betyde døden eller bortsprængt lemmer.

Sky-Watch, som deres virksomhed er døbt, har allerede etableret et samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp om kortlægning af landminer i Angola. Sky-Watch er angiveligt meget tæt på at have den første drone, X1 Huginn, produktionsklar.

Et andet danske droneprojekt, der skal redde snarere end afslutte liv, er udviklet af opfinderen Carsten Elkjær. Hans drone, som sitet Elektronikbranchen.dk fortæller om i dag, tænkes først og fremmest at operere til vands, hvor den skal assistere livreddere med at komme nødstedte til hjælp.

»Jeg har arbejdet med udvikling af droner i en række år efterhånden, men har ikke kunnet finde nogen, der har udviklet en redningsdrone, så det syntes jeg var en oplagt mulighed,« siger opfinderen til Elektronikbranchen.dk.

Den fjernstyrede drone skal kunne medbringe en selvopustelig redningsvest, der kan kastets ned til den nødstedte. Næste trin i udviklingplanerne gælder en mere avanceret udgave, hvor opefinderen anvender bevægelses-sensorerne fra Microsoft Xbox Kinect-systemet.

Ideen med den finesse er, at den Kinect-udstyrede redningsdrone automatisk vil flyve hen til den person i vandet, der vinker til den. Hvis den druknende så ellers kan overvinde det ulogiske i at skuklle vinke til en lejetøjslignende himstregims, der kommer flyvende hen over bølgerne, vil dronen kunne nedkaste sin last med denm oppustelige redningskras, - og den bnøsttedte vil kunne holde sig i live nogle minutter længere, hvorefter en redningsbåd - eller en livredder på jetski - formodes at kunne nå frem.

Overvågning af USAs befolkning

Livredning og minerydning er dog ikke det eneste man kan bruge de civile droner til. Overvågning er mindst lige så oplagt - og meget tyder på, at de livreddende droner i fremtiden ikke vil nøjes med at kaste redningsveste i hovedet på os.

For nylig blev der sat en lov-process i gang i USA, der åbner for flyvning med droner i landets civile luftrum.
Planene, som præsident Obama ventes at bakke op, kræver, at luftfartsmyndighederne i løbet af de næste to år udvikler et sæt retningslinjer, som skal tillade flyvning med op til 30.000  fjernstyrede overvågnings droner i USA.

Computerespillere, der er gamle nok til at huske spillet Half-Life2, vil sikkert gribe efter kobenet ved tanken om at blive holdt øje med af konstante nærgående droner.
Men sjovt kan Half-Life-visionen vise sig være helt utilstrækkelig i forhold til dronernes mange muligheder.

Allerede i dag er software til styring af de små quadrocoptere så avanceret, at de insektagtige maskiner kan finde ud af arbejde i flok og bygge et mindre hus.

Faktisk er der allerede en intelligent jæger-drone, der er blevet døbt det skænesvangre navn Skynet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere