Microsoft annoncerer Talisker til indlejrede systemer

Microsoft har annonceret deres strategi for at markere sig på markedet for små specialiserede computersystemer. Det sker med Talisker, der er næste version af Windows CE.

Talisker til andre processorer

Steve Ballmer fra Microsoft har løftet sløret for Microsofts arbejde på at komme ind på området for embedded systemer, skriver eWeek. Produktet hedder Talisker, der er næste version af Windows CE, og deres middel er alliancer med processorfabrikanter.

Embedded systemer eller indlejrede systemer er elektroniske systemer, hvor der er indlejret processorer med software. Modsætningen til de indlejrede systemer er stand-alone computerne som pc'erne. De indlejrede systemer finder vi i mobile håndholdte enheder, eksempelvis mobiltelefoner. Men de findes også i styresystemer til varme, lys, lyd og andet. Indlejrede systemer bygges som ofte på små eller specialiserede processorer, og ofte køres der mindre og specialiserede programmer, som ingeniørerne har skrevet til specifikke formål.

Talisker med alliancer

Microsofts arbejde omfatter alliancer med en række halvlederfirmaer, som går ind i arbejdet med udvikling af Talisker. Talisker er næste version af Windows CE. Alliancerne har fået navnet Windows Embedded Strategic Silicon Alliance, og den skal sikre, at Talisker er optimeret for den nyeste processor teknologi.

Alliancen omfatter halvlederproducenter som Hitachi Semiconductor of America, Hyundai, Intel, Lucent, NEC, National Semiconductor, Philips, Samsung, Texas Instruments og Toshiba. Teknologisk betyder det, at Talisker skal køre på andre processorer end de klassiske pc-processorer. Blandt disse finder vi ARM-baserede processorer fra Hyundai, Hitachi's kommende multimedia processor kaldet SH-5, Philips MIPS-baserede processorer samt Samsungs serie af ARM-baserede processorer.

Blandt Microsofts tiltag er en række initiativer, som skal speede udviklingen af indlejrede systemer baseret på Windows-teknologi. Det omfatter en reference- platform til processorproducenterne, så Microsoft lokker udviklere til med tilbud om hurtigere systemudvikling og reduceret time-to-market. Samtidig noteres det, at Microsoft for første gang tillader andre at ændre i kildekoden til deres system.

Udgangspunktet for platformen er funktionaliteten i den aktuelle Windows CE 3.0 overført til en stribe processorer fra ledende processorfabrikanter. Som nævnt skal platformen understøtte ARM og MIPS technologies processorer. Således skriver eWeek, at halvlederproducenten National Semiconductor allerede denne måned vil udsende evalueringskit pakket med Centaurus II processorkort og Windows CE.

En brik i .Net-strategien

Kobling til .Net-strategien

Efter Windows CE's problemer på markedet overfor konkurrenterne, er Microsoft altså på vej med nye initiativer for at få deres systemer ind på markedet for indlejrede processorersystemer. Med et stagnerende marked for traditionelle skrivebords pc'er, er det naturligt for pc-styresystemets gigant at søge nye områder.

Ser vi på Microsofts .Net strategi, er det klart, at Talisker får stor betydning. De indlejrede computere inklusive de, er udbredes i mobiltelefoner, udgør et meget stort antal af fremtidens netopkoblede enheder. Mobiltelefoner, håndholdte computere koblet op til Internet, varmestyresystemer der kontrolleres over Internet og tilsvarende enheder udgør vigtige Internet-enheder på lige fod med den klassiske pc'er og de store servere. Den klassiske Windows-bruger kommer i fremtiden til at kommunikere med disse mobiltelefoner og varmeregulatorer på lige fod med dagens store og små servere.

Microsoft har i deres .Net-strategi fokuseret på Internet som fremtidens platform. Med Internet-baserede Windows-systemer, der bindes sammen globalt med protokoller som for eksempel XML og SOAP, dur det naturligvis ikke, at de små programmerbare computersystemer er uden for. Derfor skal Talisker kunne køre protokoller som XML og SOAP, og dermed integrere de indlejrede systemer i Windows' Internet-platform.

Gammelkendte konkurrenter

Der findes flere konkurrenter til Microsoft indenfor styresystemer til de specielle indlejrede systemer. Blandt disse finder vi de to klassiske modspillere til Microsoft: Suns Java og Linux. Sun har i mange år arbejdet med Java-processorer til indlejrede systemer, og Linux har efterhånden fået en position på dette område.

Man kan sige, at det virker overdrevet at putte et helt Unix-system i et lille styresystem, der bare skal regulere et antal varmepumper, som overvåges og serviceres over Internet. Men Linux tilbyder flere fordele til denne type systemer. Prisen for software er nul. Men for teknikere og ingeniører er det et stærkt argument, at man har fuld kontrol med kildekoden og teknikken. Teknikerne skal ikke operere med lukkede black-boxe, som opfører sig uforudsigeligt i deres konstruktioner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere