Artikel top billede

Tæt på Anonymous: Sådan er gruppen organiseret

Hacker-gruppen Anonymous hærger internettet med det ene flot udførte angreb efter det andet. Men gruppen har en udpræget svaghed.

Computerworld News Service: Da nogle få medlemmer af den politisk motiverede hackergruppe Anonymous for nylig fremsatte en idé om at angribe internettets centrale adressesystem, blev idéen hurtigt skudt ned af andre i gruppen.

At forsøge at skade internettet ved at angribe domænenavnesystemets servere ville være i modstrid med gruppens formål og spænde ben for dens virke, som jo foregår over internettet, påpegede andre af de såkaldte hacktivister.

Eksperter forsikrer imidlertid, at et angreb mod de rodservere, der leverer adresseinformation i forhold til toplevel-domæner, under alle omstændigheder vil være ekstremt vanskeligt at gennemføre på grund af systemets indbyggede redundans.

"Anonymous har forståelse for disse serveres styrke og ville aldrig have til hensigt at røre dem," siger et 23-årigt amerikansk medlem af Anonymous, der kalder sig Raven og som er aktiv på gruppens IRC-kanaler.

"Det samme gælder for elnettet," fremhæver han i et interview per e-mail.

Viser muskler

Anonymous bliver dog ved med at vise muskler, hvilket gør flere stater mere og mere nervøse.

For nylig har gruppen blandt andet stjålet millioner af e-mails fra den private efterretningsvirksomhed Stratfor Global Intelligence og optaget et telefonmøde mellem politimyndigheder fra Storbritannien og USA.

Direktøren for USA's National Security Agency, general Keith Alexander, har advaret Det Hvide Hus om, at Anonymous inden for et år eller to muligvis vil have kapacitet til at forårsage en begrænset strømafbrydelse, beskrives det i en artikel for nylig fra Wall Street Journal.

Det er vanskeligt at vurdere, hvad Anonymous har af motiver, da gruppen er sammensat af adskillige andre grupper af hackere og aktivister og er uden central ledelse, forklarer Joshua Corman, der er leder for sikkerhedsmæssige efterretninger hos Akamai Technologies, og som studerer gruppen.

Det er usandsynligt, at datakriminelle, der blot er ude efter at tjene penge, skulle gå efter at få internettet til at bryde sammen, da det ville være i strid med deres økonomiske interesser, påpeger Corman.

Men i Anonymous er der nogle "kaotiske aktører," som muligvis har en "virkelig grim karakter," frygter han.

"Når der ikke er nogen central ledelse, så er det lige meget, hvad de fleste ønsker eller gør; det er nok, at en enkelt person gør noget," advarer Corman.

Man mener, at kun en lille kerne af folkene i Anonymous har de tekniske kundskaber til at gennemføre så avancerede hackeroperationer.

Organiseret og sammen

Men ligesom andre græsrodsorganisationer finder gruppen styrke i masserne, der tilslutter sig dens formål, hvad enten det er ved at yde hjælp til elektroniske angreb eller ved deltagelse i fysiske protester iført de Guy Fawkes-masker, der er blevet ikoniske for Anonymous.

For eksempel opfordrede Anonymous sine støtter til at downloade et webbaseret værktøj i november 2010 til udførsel af distribuerede denial of service-angreb mod de finansvirksomheder, der nægtede at betjene whistleblower-sitet WikiLeaks.

Men dette værktøj blottede dog ifølge sikkerhedsanalytikere aktivisternes IP-adresser, hvilket betød, at de kunne spores af myndighederne.

"Der er faktisk kun nogle få personer i bevægelsen, der egentlig fortjener betegnelsen 'hacker'," siger forfatter og aktivist Barrett Brown, som arbejder tæt sammen med Anonymous og den tilknyttede gruppe AntiSec, og som har stiftet Project PM.

Selvom Anonymous kunne udvikle kundskaberne til at skade elværker inden for et års tid, så "tjener det ikke rigtigt vores formål" at angribe samfundets infrastruktur, siger Brown.

Der er også en anden stor ulempe ved Anonymous' decentraliserede struktur: Den blotter for angreb under falsk flag så at sige, hvor andre grupper af hackere kan angribe sådanne kritiske mål og derefter tørre det af på Anonymous med den hensigt at skjule angrebets egentlige ophav og formål.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2025

Hvordan du orkestrerer og opdeler SAP-projekter for at opnå gevinster hurtigere? Hvordan påvirker AI fremtiden for SAP i almindelighed og måske også din virksomhed? Dette er blot nogle af de svar du får ved at deltage på denne spændende konference.

03. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere