I flere store danske virksomheder har ERP-systemet holdt 25 års jubilæum og er stadig i brug.
Det er en af de overraskende konklusioner på en rappport om udbredelsen af ERP-systemer i Danmark.
88 procent af Danmarks 500 største virksomheder fra Børsen 500 listen har svaret på, hvilket ERP-system de bruger, hvor mange brugere systemet har, og hvor gammelt systemet er.
Undersøgelsen er lavet af forskere fra Handelshøjskolen i Århus, og er den første kortlægning af ERP-markedet herhjemme.
At tyske SAP har bedst fat i de allerstørste virksomheder er ingen overraskelse. Mens Navision vinder på antallet af kunder, arbejder 61 procent af de ansatte i de adspurgte virksomheder i en virksomhed, der anvender SAP.
SAP meldte tidligere på året ud, at selskabet ville have flere kunder blandt de små og mellemstore virksomheder. Men SAP Business One, som er henvendt til de små virksomheder, var endnu ikke slået igennem i foråret, viser undersøgelsen, som er foretaget i marts og april i år.
De offentlige mangler
De tre andre internationale ERP leverandører, Oracle, Peoplesoft og JD Edwards, har ikke meget at skulle have sagt på det danske marked.
Ifølge undersøgelsen bruger kun 3,6 procent af virksomhederne Oracle, men her har professor Charles Møller, som har ledet arbejdet med undersøgelsen, dog et forbehold.
- Børsen 500 listen indeholder kun private virksomheder. Og en del af Oracles danske kunder er større, offentlige institutioner. Så det ser nok lidt værre ud for Oracle, end det egentlig er, forklarer han.
Danske virksomheder er meget glade for danskudviklede systemer. 40 procent af de danske virksomheder bruger ERP-systemer fra EDB-gruppen eller Microsoft Business Solutions, det tidligere Navision.
Charles Møller mener, at det skyldes, at virksomhederne føler sig tryggere ved, at producenten er tættere på.
Men nogen virksomheder har svært ved at finde et nyere system, som lever op til deres krav.
ERP med 25 år på bagen
Derfor bruger enkelte virksomheder stadig systemer, som er udviklet i såvel 1970'erne, som 1980'erne, og næsten 10 procent har egenudviklede systemer.
- Vi fandt systemer derude, som jeg troede var døde og begravede for længst. Det siger noget om, at for nogen virksomheder er det vigtigere at have et system, der er branchespecifikt, end et helt nyt system, fortæller Charles Møller.
Virkomhederne blev også spurgt om, hvorvidt de havde planlagt at investere i nye systemer eller vedligeholdelse og her svarede omkring en tredjedel, at de ikke villle bruge penge på investeringer i 2003. Men også her er der forbehold.
- Nogen af virksomhederne blev interviewet efter at krigen i Irak brød ud, og det kan have betydet, at de har valgt at aflyse eller udsætte investeringer, siger Charles Møller.
Relevant link