I dag må HP i Danmark med en dispensation i hånden opbevare sine regnskabsdata i USA.
Det bekræfter selskabets økonomidirektør Jakob Brink Jensen over for Computerworld.
"Ja, jeg kan bekræfte, at vi har modtaget dispensation fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, og vi har afleveret en årsrapport for 2011 uden anmærkninger," skriver han i en mail.
Dispensationen er kommet i hus efter en meget lang kamp.
For allerede tilbage omkring 2005 sendte HP den første ansøgning om at få dispensation.
Men det er altså først nu - i 2012 - selskabet har fået de endelige vilkår oplyst for at opbevare data i udlandet.
Afklaring for nylig
For blot for få måneder siden var tonen imidlertid temmelig kontant mellem it-giganten og Erhvervs - og Selskabsstyrelsen, viser dokumenter fra styrelsen, som Computerworld har fået aktindsigt i.
"Jeg tager med nærværende forbehold for et erstatningskrav som følge af, at Hewlett-Packard er nødsaget til at have en ekstra person ansat til at foretage manuel arkivering, indtil sagen er på plads."
Sådan lyder den afsluttende svada i en mail sendt fra økonomidirektør Jakob Brink Jensen fra Hewlett-Packard ApS til Erhvervs - Selskabsstyrelsen den 5. december 2011.
Baggrunden for mailen er, at den danske del af det globale foretagende tidligere har anmodet om dispensation til at have deres fysiske regnskab liggende i USA - og ikke i Danmark.
Noget som dansk registrerede selskaber ellers skal, ifølge bogføringsloven.
Beklager meget lang sagsbehandlingstid
Faktisk træffer Erhvervsankenævnet den 14. juli 2011 beslutning om at give HP dispensation.
Men Erhvervs og - Selskabsstyrelsen får til opgave at meddele de nærmere vilkår for denne dispensation.
Efter HP's vurdering trækker det dog længe ud med at meddele vilkårene, hvorfor selskabet presser på for at få oplyst betingelserne for dispensationen.
I en mail den 4. november, hvor styrelsen "beklager den meget lange sagsbehandlingstid", orienterer styrelsen da også Hewlett-Packard om, at selskabet vil modtage "svar i sagen om opbevaringsmateriale i udlandet formentlig i løbet af næste uge."
Det sker imidlertid ikke.
Truer med Ombudsmand
I stedet lufter HP's økonomidirektør i mailen af 5. december udover muligheden for erstatningskrav også andre klagemuligheder.
"Endelig overvejer vi at indbringe en klage til Ombudsmanden, med påstand om langsommelig sagsbehandling".
Men kort efter - den 2. januar 2012 - modtager HP altså vilkårene for sin dispensation og regnskabsdata opbevares i dag i et datacenter i Houston, Texas, USA.
Årsag til udflytning
I dag udtaler HP's økonomidirektør, at HP er "meget tilfredse med Erhversankenævnets beslutning, som vi ser som et udtryk for nødvendig tolking af bogføringsloven i overenstemmelse med den teknologiske virkelighed i det 21. århundrede".
Argumentet for at opbevare regnskabsdataene i udlandet er ifølge HP it-båret.
"I dagens erhvervsliv er en central, fleksibel, hurtig og økonomisk it-infrastruktur en helt nødvendig forudsætning for alle virksomheder, og ikke mindst for en global virksomhed som HP er det helt afgørende, at man har mulighed for, at centralisere sine datacentre på få centrale lokationer, for således at opnå den nødvendige hastighed, fleksibilitet og effektivitet," lyder det fra økonomidirektør Jakob Brink Jensen.
Erhvervs - og Selskabsstyrelsen, som i dag er omdøbt til Erhvervsstyrelsen, har ingen kommentarer til artiklen.