15 vindertips: Bliv god til Wordfeud

Er du også ramt af Wordfeud-feberen? Her er en stribe tips og tricks, som øger dine chancer for at vinde - uden at snyde! Læs guiden før din modstander.

15 vindertips: Bliv god til Wordfeud

I grunden er det bare en digital klon af det gamle brætspil Scrabble. Men Wordfeud er blevet alle tiders mest populære mobilspil - både på Android, iPhone og Windows Phone. Hvis man skal tro en undersøgelse, YouGov har foretaget for Søndagsavisen, er næsten en million danskere sprunget med på Wordfeud-dillen.
Men helt ærligt: Mange af dem spiller som en brækket arm. Og selv øvede spillere kunne klare sig langt bedre, hvis de blot fulgte nogle enkle fif og forholdsregler. Her er 15 af slagsen:

1. Gå efter bonusfelterne

Vi lægger ud med det allervigtigste tip: Bonusfelterne er nøglen til sejr. Det gælder i særklasse på de tilfældige baner ("Random board"), hvor felterne ligger samlet i klumper. Rammer du flere TW-felter med samme ord, bliver ordet først tredoblet, hvorpå resultatet tredobles igen - og så fremdeles.

Dette er forklaringen på de astronomiske pointsummer, man af og til hører om. Men selv i mindre målestok, og på normale baner, kan bonusfelterne afgøre udfaldet. Så det første du bør gøre, hver gang det bliver din tur, er at sondere brættet - og søge en vej mod de mest givtige bonusser.

2. Lær de frække ord

Alle skriver ZAR og SEX, men der findes jo mange flere ord med "de svære" bogstaver. Wordfeud bygger på Retskrivningsordbogen, så det er bare at slå op under Z, C og X. Det er ikke snyd at søge inspiration i ordbogen, som er gratis tilgængelig på: www.retskrivning.dk. Desværre indeholder ordbogen en del forkortelser, som ikke godtages i spillet, men det lærer man hen ad vejen.

Der findes også ordlister med disse bogstaver på nettet, f.eks. på: www.feud.dk eller www.feudmaster.dk. Sørg for at lære nogle af ordene udenad. Specielt forkortelser som CL og FX er yderst anvendelige.

3. Dril modstanderen

Mange spillere fokuserer alt for ensidigt på, hvad de selv kan udrette på brættet. Det er lige så vigtigt at være opmærksom på modstanderens muligheder - og sørge for, at han ikke kommer til fadet. For eksempel kan det ofte betale sig at lægge et mindre indbringende ord, end man ellers kunne, hvis alternativet giver modparten flere spilmuligheder.

Ofte kan det endda betale sig at "spilde" et bonusfelt ved at lægge et kort ord på feltet - så modstanderen ikke bagefter lægger et længere.

4. Pas på de nemme endelser

Med et E kan du føje flertals-endelser til navneord, et S laver ejefald - og EDE forvandler mange verber til datid. Disse enkle endelser kan bruges i søvne, men det er ofte en skidt ide. Her er jo tale om bogstaver, som ikke giver ret mange point - og som tit kan bruges bedre i andre sammenhænge.

Så pas på du ikke kommer til at bruge disse standard-endelser af dovenskab. Tjek altid først, om der findes et andet træk, som giver flere point.

5. Fyld hullerne ud
Det er som regel bedre at udfylde hullerne på den tæt belagte del af brættet - end at bygge lange ord ud i de frie områder.

Du får flere point med kompakte orddannelser, hvor pointene tælles sammen på kryds og tværs.

Samtidig undgår du at forære en masse spillerum til modstanderen.

Et bræt uden "luft" vidner typisk om to dygtige spillere!

Læg fælder ud

6. Spar sammen

Mangler du kun et enkelt bogstav for at udføre et mestertræk til flere hundrede point? I nogle tilfælde kan det betale sig at vente på det manglende bogstav. Så prøv at slippe af med alle de bogstaver, der ikke indgår i planen.

I det hele taget er det vigtigt at være fremsynet. Omvendt må man aldrig blive blind for alternative muligheder, som lynhurtigt kan opstå undervejs.

7. Bland brikkerne

Måske tror du, at du har gennemskuet alle de ord, dine brikker kan danne. Men prøv alligevel at trykke gentagne gange på "Shuffle", så brikkerne blandes tilfældigt.

Ofte bliver man overrasket over, hvordan man dog kunne overse de muligheder, der pludselig kommer til syne ud af ingenting.

8. Prøv dig frem

Selvfølgelig er det nyttigt at have et stort ordforråd, men ingen kender Retskrivningsordbogen fra ende til anden. Så prøv dig frem: Læg bogstaverne ud på brættet i noget, der ligner ord. Ofte opdager du nye muligheder undervejs.

Ellers er det også okay at trykke "Play" på lykke og fromme, hver gang du har lagt noget, der med lidt held kunne være et ord. Husk blot at bordet fanger - så tryk aldrig "Play", før alle brikkerne er lagt.

9. Den "hemmelige" bonus

Mange er ikke klar over, at man får 40 ekstra point, hvis man lægger et ord med alle sine syv brikker. Reglen betyder, at det i denne situation ofte betaler sig at lægge alle brikkerne, selv om man normalt ikke ville gøre det. For eksempel fordi det lange ord åbner brættet for modstanderen, eller fordi ordet ikke kommer i berøring med et bonusfelt. 40 point luner altså på kontoen.

10. Læg fælder ud

I nogle situationer kan du med fordel smide en fristende luns ud til modparten. For eksempel ved at lægge et nemt bogstav op til et mellemgodt bonusfelt. Hvis modparten bider på, kan det blive din bro til de endnu bedre bonusfelter i omegnen.

Men det kræver selvfølgelig, at du har en plan - og brikkerne til at udføre den.

Hvis modstanderen snyder ...

11. Gem de blanke brikker

De blanke joker-brikker er fantastisk værdifulde - og kan med fordel gemmes til slutspillet, hvor spilmulighederne indskrænkes. Jokerne kan også være et afgørende våben i "dansen om bonusfelterne". Har du en joker eller to i baghånden, øger du dramatisk dine chancer for at snuppe brættets afgørende felter.

12. Byt kun i nødstilfælde

Mange nybegyndere bytter deres brikker i et væk. Pointmæssigt er her tale om spildte træk, og det er normalt bedre at indkassere nogle få point, mens man lige så stille får nye brikker på hånden. Ofte skal der kun en enkelt vokal til at redde en tilsyneladende umulig hånd med konsonanter.

Hvis du bytter, er der alligevel ingen garanti for, at du får bedre brikker, end dem du havde før. Det gælder selvfølgelig især, når der kun er få brikker tilbage i puljen - og modstanderen lige har byttet.

13. Den luskede pas-melding

Som udgangspunkt spilder man sit træk, når man melder pas. Men pasmeldingen rummer en lusket mulighed for at standse spillet, mens man selv er foran: Spillet slutter nemlig efter tre pasmeldinger i træk. Så hvis du melder pas, og modstanderen gør det samme, har du pludselig chancen for at lukke ballet.

Omvendt skal du selv være varsom med at melde pas efter en pasmelding. Tjek i hvert fald stillingen først!

14. Pas på i slutspillet

Mod spillets slutning sidder du måske med fine brikker og store planer - men lige pludselig slutter spillet med uventet mange point til modstanderen. Dette sker, hvis du ikke er opmærksom på følgende:

Spillet slutter, så snart den ene spiller lægger sin sidste brik (og puljen er tom). Og lige så vigtigt: Pointværdien af de brikker, den anden spiller har tilbage på hånden, går til den spiller, der slap først af med sine brikker.

Læren er, at man ikke skal putte med sine bogstaver hen mod slutningen. Især er det farligt at brænde inde med "dyre" bogstaver som Z, C og X.

15. Hvis modstanderen snyder...

Snydeprogrammer, som analyserer brættet og afslører de mest lukrative træk, er fantastisk udbredte. Så man bliver let mistænksom, når en modstander i teenagealderen udviser et forbløffende kendskab til obskure fremmedord. Men hvad stiller du op med din mistanke?

Du kan slynge beskyldninger ud i chatten - men det får du intet ud af.

Du kan spille videre - med udsigt til et uretfærdigt nederlag.

Du kan selv begynde at snyde - men så har du degraderet dig selv til en snydetamp.

Vores bud er, at du bare afbryder spillet. Det virker opgivende at klikke "Resign", men reelt er her jo tale om diskvalificering af modstanderen.

I længden er der kun et middel mod snyd: Lad være med at gøre det. Og hold fast i de modstandere, der udviser samme hæderlige holdning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere