Artikel top billede

Derfor skal it-chefen - ikke direktøren - bestemme

Det er vigtigt for virksomhedens resultater, at it-chefen er med i beslutningsprocessen om outsourcing, viser ny forskning.

Grundlaget for beslutningen om at migrere virksomhedens it-funktioner til skyen eller den anden side af kloden fremlægges som regel som et sæt specifikke cost-benefit-beregninger.

Ligegyldig hvor kompleks afvejningen mellem de indledende besparelser og konsekvenserne på lang sigt ved outsourcing af it-funktioner er, så er det i det mindste tilsyneladende en rationel proces.

Alligevel er menneskelige ego'er og markeringer af territorium også en del af billedet.

Og netop det er omdrejningspunktet for en undersøgelse udført af Subrata Chakrabarty fra University of Nebraska og Dwayne Whitten fra Texas.

De to typer chefer

Denne forskning opdeler til dette formål erhvervslivets chefer i to lejre:

På den ene side er der de specifikt it-relaterede chefer såsom it-direktøren og lederen af it-afdelingen, mens der på den anden side står de forretningsrelaterede chefer.

De tæller eksempelvis den administrerende direktør eller koncerndirektøren, økonomidirektøren og driftsdirektøren.

"Selvom forretningscheferne har tendens til at tilskrive virksomhedens eventuelle succes til deres egne personlige kvaliteter, så har de det med at tilskrive eventuelle fiaskoer andre årsager," skriver forskerne i deres videnskabelige artikel, der er offentliggjort i tidsskriftet IEEE Transactions on Engineering Management.

"Under pres på grund af deres virksomheds dårlige resultater skyder forretningschefer ofte skylden på it-cheferne ved at kategorisere den interne it-afdeling som en omkostning."

Forretningschefer bliver usikre

De argumenterer endvidere: "En virksomheds dårlige resultater gør dens forretningschefer usikre. Det giver anledning til magtkampe, hvor økonomidirektøren og driftsdirektøren allierer sig med den administrerende direktør for i fællesskab bedre at kunne forsvare sig."

Men forskningen viser, at de virksomheder, hvor forretningscheferne tromler it-chefen, hvad angår beslutningen om at outsource, faktisk får mindst økonomisk gavn af deres outsourcede systemer.

De rå tal: Derfor skal it-chefen med helt frem

Ud af de i alt 163 virksomheder, der deltog i undersøgelsen, var det kun 26,7 procent af de virksomheder, hvor it-afdelingen var blevet kørt ud på et sidespor, der efter outsourcing kunne rapportere om en produktkvalitet over middel.

Det kunne derimod 63,5 procent af de undersøgte virksomheder med delt beslutningsmagt, mens hele 70,6 procent af de virksomheder, der havde uddelegeret hele beslutningsmagten til it-afdelingen, kunne rapportere om outsourcing-resultater, der var bedre end middel.

"Når det drejer sig om outsourcing af it-opgaver, kan forretningscheferne finde grunde til at retfærdiggøre en forøgelse af deres egen magt på bekostning af it-chefernes magt, selvom det i sidste ende kan være skadeligt for resultaterne af outsourcing-aktiviteten," skriver Chakrabarty og Whitten.

Sådanne magtkampe kan også vise sig at være skadelige for den overordnede strategi hos virksomheder i økonomiske vanskeligheder.

Når de er under pres, viger forretningschefer tilbage fra den "sværere opgave at forandre det eksterne miljø (såsom at udvikle nye kunder eller et nyt marked) og foretrækker i stedet den lettere løsning at forandre en organisations interne struktur og beslutningstagende roller."

Læs også:

Derfor skal du ringe til it-chefen når krisen brager løs.

Midt i en spare-tid: Sådan bliver it Nykredits redning

Klar besked til [b]CIO'en: Sådan skal du overleve

Overblik: Her er de vigtigste it-job i Danmark

Her er Danmarks bedste it-chef - Årets CIO 2011.

Smarte tricks til at gøre din it-afdeling langt bedre.[/b]

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere